De Franse president Macron bracht 14 november een bezoek aan het getroffen gebied rond Calais. - Foto: Reuters AlgemeenNieuws

Overstromingen teisteren boeren in België en Frankrijk

In grote delen van West-Vlaanderen en het hele noordwesten van Frankrijk richten aanhoudende overstromingen na wekenlange zware regen grote schade aan in de landbouw.

Percelen aardappelen, wintergraan en andere gewassen staan onder water terwijl op veel plaatsen ook boerenerven en stallen zijn ondergelopen. Omdat de regen voorlopig nog niet ophoudt wordt gevreesd voor veel grootschaliger overstromingen.

In de buurt van Nantes zijn 50 koeien gered van een ontstaan eilandje met de hulp van een groep kajakkers die de dieren met hooi konden verleiden door het water te waden. Elders leidt regen tot vertraging bij het oogsten van de laatste percelen mais en het rooien van aardappelen en suikerbieten, meldt agrarische infodienst Agreste.

Steun voor agrariërs

In Vlaanderen meldde het Algemeen Boerensyndicaat dat veel aardappelen op tijd gerooid zijn. Maar bij een flink aantal melkveebedrijven in beide landen is het al enige tijd niet meer mogelijk om de melk op te halen.

De Franse president Macron heeft tijdens een bezoek aan onder meer een ondergelopen boerderij in Saint-Omer € 50 miljoen steun toegezegd aan getroffen boeren. Dat geld is ook bestemd voor agrariërs in aangrenzende regio’s die eerder schade hebben opgelopen van orkaan Ciairan. ‘’We gaan ook kijken hoe we het water van de rivieren sneller af kunnen voeren naar het voorbeeld van Nederland”, aldus de president.

Luister radiofragment Belgische radio

De Belgische Boerenbond heeft een reeks adviezen gegeven voor getroffen boeren. Zo wordt aangeraden steeds foto’s te maken van de situatie, ook nadat het water net is weggelopen, dieren tijdig in veiligheid te brengen, te voorkomen dat vuil water in het voer terechtkomt en bewijsmateriaal te verzamelen als er bijvoorbeeld water in de mestkelder terecht is gekomen. ‘’Stel de veiligheid van jezelf, je gezin en je medewerkers steeds voorop”, aldus de Boerenbond.

Beheer
WP Admin