AlgemeenNieuws

Oudste boerderij van West-Europa wordt rijksmonument

Best – De oudste boerderij van West-Europa, gelegen in het Brabantse Best, is binnenkort een rijksmonument. De procedure hiervoor is vandaag in gang gezet. De boerderij uit 1263 doet nog steeds dienst.

Tot 1974 deed de stal dienst als huisvesting van melkkoeien, maar sinds de bouw van een ligboxenstal wordt het gebruikt voor de kalveren. Ook nu nog staan in de stal van eigenaar Piet Scheepers (62) de kalveren. Verder verkeert de stal in armetierige staat. Een bouwval, vindt Scheepers. De melkveehouder zou ertoe zijn over gegaan om de stal te slopen, maar met de wetenschap dat hij een uniek exemplaar in handen heeft, wil hij de stal graag redden. Zelf heeft hij geen geld voor een grondige restauratie. “Daar is veel te veel geld mee gemoeid.” Daarom klopt Scheepers aan bij subsidievertrekkende instanties. Bij de gemeente heeft hij al een ton losgepeuterd, ook bij de provincie en het Rijk hoopt hij eenzelfde bedrag te verkrijgen.

Tot een paar jaar geleden had Scheepers geen idee dat zijn boerderij bijzonder was. Toen twee jaar geleden een onderzoek werd gedaan naar de herkomst van de stal, bleek het houtskelet van de stal uit circa 1263 te stammen. Vanmorgen zette de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de procedure voor aanwijzing tot rijksmonument officieel in gang. Dit gebeurde onder toeziend oog van Scheepers en zijn zoon, de Brabantse gedeputeerde Van Haaften en wethouder Gondrie van de gemeente Best.

Beheer
WP Admin