Nick Elferink (30) en Linda Kopczinski (25). BoerenlevenAchtergrond

‘Ouders eruit, vriendin erin’

Nick en Linda wonen sinds kort samen. Dat plan was twee jaar geleden al ingezet, maar het is alsnog wel wennen.

Zij komt uit Limburg, hij uit Twente. Zij is direct, hij heeft meer tijd nodig. Hij is netjes, zij wat minder. Nick en Linda wonen sinds kort samen. Ze zijn heel verschillend, maar ‘we houden allebei van vee en van carnaval’.

Lees verder onder foto

Nick Elferink (30) en Linda Kopczinski (25) wonen sinds kort samen in Glane (Ov.). Daarvóór woonde zij in Limburg en hadden ze een weekendrelatie. - Foto's: Hans Prinsen

Nick Elferink (30) en Linda Kopczinski (25) wonen sinds kort samen in Glane (Ov.). Daarvóór woonde zij in Limburg en hadden ze een weekendrelatie. – Foto’s: Hans Prinsen

Nick

Sinds 8 mei dit jaar wonen we samen. Ouders eruit, Linda erin. Het was een tweejarig plan dat we samen met mijn ouders opgezet hebben. Wij vonden het belangrijk dat iedereen zijn eigen plek heeft. Zij kochten een locatie erbij en gingen daar wonen, wij pasten het huis aan naar onze smaak, Linda mocht daarin leidend zijn. Ik vind het mooi dat we onze eigen stek ervan gemaakt hebben. Er is wel een ruimte voor kantoorwerk bij gekomen, zo zijn privé en bedrijf gescheiden. Dat ik nu meer verantwoordelijkheid heb over het bedrijf, geeft me energie. Voorlopig blijft het bedrijf zoals het is, en blijft Linda fulltime werken. Eerst maar eens stabiliteit, daarna weer verder kijken.

Door corona gingen we van een weekendrelatie naar hele dagen op elkaars lip’
We wonen nu een half jaar samen. Door corona gingen we van een weekendrelatie naar hele dagen op elkaars lip, want Linda werkt ook veel thuis. Ik was gewend om in een gezin te wonen en moest wel wennen aan het nieuwe ritme, toen er nog wel eens wat voor me werd gedaan. Ik was een dagritme gewend met drie maaltijden en moet me nu aan haar werktijden aanpassen. Als Linda er nu niet is, dan red ik mezelf ermee. Dat gaat prima dankzij de melkrobotten. Als ze laat thuis is, dan kook ik, het wordt dan wel iets eenvoudigs. Ik red me prima, ben ook flexibeler door de nieuwe situatie geworden. Doordeweeks doe ik ’s avonds graag aan houtbewerking. Linda bedenkt iets, ik maak het: een meubelstuk of een lamp, voor ons huis. We zijn wel verschillend. Linda is direct, weet wat ze wil en gaat er voor 100% voor. Ik ben wat secuurder dan Linda. Zij laat op het erf nog wel eens een deur open staan, een bezem slingeren of ze laat het licht aan. Daar zeg ik dan iets van. Ik ben juist in huis slordiger.
Wij zagen zojuist in een tijdschrift de spreuk ‘Goa zit’n en neem de tied, veurdat de tied oe hef nöm’m’. Die spreuk typeert ons. De zondag is bij ons voor samen dingen doen: wandelen met de hond en even niet aan de boerderij denken. We kunnen samen ook echt genieten van het laatste avondrondje door de stal. Samen de koeien observeren en luisteren naar de stilte. Het enige dat je dan hoort is het geluid van de melkrobot.

Lees verder onder foto

's Avonds is het stil in de stal, het enige dat je dan hoort is het geluid van de melkrobot.

’s Avonds is het stil in de stal, het enige dat je dan hoort is het geluid van de melkrobot.

Linda

Onze eerste date was in de koeienstal, ik kwam op het erf voor mijn stage. Ik woonde in Noord-Limburg en Nick in Twente. Hij zei gelijk: ‘Ik ga niet verhuizen’, dus ik wist waar ik aan toe was. Wij zeiden: we doen het wel of we doen het niet. Zo zitten we in elkaar. Twee keer per maand was hij bij mij, ik vond het belangrijk dat hij mijn omgeving ook leerde kennen. Pas nu we samenwonen, beseffen we hoe lang je over die 180 kilometer doet.
Als Limburgse ben ik direct, open en enthousiast, Twentenaren kijken in eerste instantie wat meer de kat uit de boom. Dat maakt het in deze coronatijd moeilijker om contacten op te bouwen, maar Twentenaren zijn van nature juist wel erg gemoedelijk, gastvrij en gezellig. De taal begrijp ik soms nog niet. Iemand zei ‘dat is niet slim’ en ik dacht dat ze ‘een beetje dom’ bedoelden, maar het betekent ‘dat is niet erg’.

‘Als we eens botsen, dan komt dat omdat we allebei eigenwijs zijn’
De boerderij geeft ons 24/7 wat te doen. Dat wisten we vooraf, maar nu het daadwerkelijk zo is, is het wel wennen. We moeten alles zelf doen. Overdag kwam ik al op boerenerven, nu kom ik ’s avonds ook weer thuis op een boerenerf. Ik voel me boerin. We houden ook allebei van het vee. Nick is de specialist van de koeien, ik breng extra kennis mee over het jongvee en focus me daarop als ik thuis ben. We zijn fanatieke ondernemers, delen onze kennis en praten vaak over de boerderij, want dat is onze passie en onze liefde. Nick had op de ‘dag van de boerin’ een cadeau voor me gemaakt: een mand met een lieve brief en een abonnement op Landleven, hij wist dat ik dat blad leuk vind.
Waar we in verschillen is dat Nick een ochtendmens is en ik een avondmens ben. Nick is rustig, eenvoudig, heeft beide benen stevig op de grond en hij is praktisch. ‘Doe maar kalm aan’, dat is Nick. Ik ben wat drukker en kom iedere dag met ideeën thuis. Nick denkt daar dan een tijdje over na en komt later met een reactie. Als we eens botsen, dan komt dat omdat we allebei eigenwijs zijn. Nick houdt van verrassingen, ik niet. Als hij een weekend weg organiseert en ik weet niet waar naar toe, dan vind ik dat moeilijk. Samen eten vinden we belangrijk en onze gezamenlijke hobby is de carnavalsvereniging. We houden van carnaval.

Lees verder onder foto

Linda is specialist jongvee (0-2 jaar) bij ForFarmers. Veel van haar kennis, neemt ze mee naar huis.

Linda is specialist jongvee (0-2 jaar) bij ForFarmers. Veel van haar kennis, neemt ze mee naar huis.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 11 van dinsdag 15 december en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw.

Beheer
WP Admin