AlgemeenNieuws

Oranje bloemetje in trek voor Koninginnedag

Aalsmeer/Zoetermeer – In de aanloop naar Koninginnedag was in Nederland een stijging te zien in de verkoop van oranje bloemen, maar door het jaar heen is de Nederlandse bloemenkoper helemaal niet zo oranjegezind. Duitsers, Zwitsers en Belgen kiezen vaker dan Nederlanders voor deze kleur als ze bloemen kopen.

Bloemenveiling FloraHolland zag in eigen land de afgelopen dagen meer belangstelling voor de kleur oranje bij snijbloemen als roos, alstroemeria (Incalelie) en germini (kleine gerbera). Deze bloemen worden vooral door Nederlandse bloemisten gebruikt in gemengde boeketten. Daarnaast hadden grootwinkelbedrijven met een afdeling snijbloemen meer belangstelling voor de kleur oranje.

Het Productschap Tuinbouw meldt dat zonder Koninginnedag oranje niet zo’n populaire kleur is in ons land. Zo’n acht procent van alle gekochte bossen in Nederland is oranje. Vooral ouderen lopen ervoor warm, maar al met al komt oranje hier op een vijfde plaats. Rood (22 procent) en geel (19 procent) zijn veel meer in trek.

Een internationale vergelijking leert dat Zwitsers meer dan Nederlanders oranjegezind zijn, als het om bloemen gaat. In Zwitserland is 13 procent van de bloembossen oranje en ook Duitsland laat met 10 procent Nederland achter zich. De Belgen blijven met 9 procent Nederland nog net voor. Rood is in Nederland en veel andere Europese landen favoriet, maar in België is wit het meest in trek.

Het productschap baseert zich op een internationaal onderzoek, waarbij jaarlijks 300.000 consumenten in twaalf Europese landen worden ondervraagd.

Beheer
WP Admin