Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Stefan: ‘Die robot werkt echt razendsnel’

Opvolger Stefan vindt de nieuwe uitleesunit fascinerend maar meer robots hoeven van hem voorlopig niet.

Stefan Sonneveld kan slecht stilzitten en dat komt goed uit, want op het bedrijf is er vrijwel altijd wat te doen. Zeker nu de spruitenoogst in volle gang is, want dat gaat de hele winter door.

Stefan Sonneveld heeft met zijn ouders een akkerbouwbedrijf in Dronten (Fl.). Het is deels gangbaar en deels biologisch. Het algehele bouwplan omvat fritesaardappelen, tafelaardappelen, uien, granen en spruiten. - Foto's: Koos Groenewold

Stefan Sonneveld heeft met zijn ouders een akkerbouwbedrijf in Dronten (Fl.). Het is deels gangbaar en deels biologisch. Het algehele bouwplan omvat fritesaardappelen, tafelaardappelen, uien, granen en spruiten. – Foto’s: Koos Groenewold

Stefan Sonneveld (20)

Woonplaats: Dronten (Fl.).
Opleiding: 4e jaar tuin/akkerbouw, studierichting agrarisch ondernemerschap bij Aeres Hogeschool in Dronten.
Bedrijf: Het akkerbouwbedrijf bestaat uit een gangbaar en een biologisch deel. Het gangbare deel is een maatschap van Stefans ouders, het biologische deel is een maatschap waar hij zelf ook bij in zit. In totaal is er 150 hectare, waarvan 25 biologisch en 5 hectare in omschakeling. Het algehele bouwplan omvat fritesaardappelen, tafelaardappelen, uien, granen en spruiten.
Rolverdeling: Stefans vader neemt het spuiten op zich, verder is iedereen multi-inzetbaar, er is geen strakke taakverdeling. ‘Mijn broertje helpt ook mee en tijdens de spruitenoogst hebben we hulp van twee buitenlandse krachten.”

Spruiten oogsten gaat de hele winter door. Het gebeurt met 2 plukmachines.

Spruiten oogsten gaat de hele winter door. Het gebeurt met 2 plukmachines.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Voorlopig niets. De huidige opzet, waarbij we maximaal 30 hectare omschakelen naar biologisch, voldoet goed. Groeien? Dat is geen doel op zich. Natuurlijk zou een beetje areaal erbij wel mooi zijn maar aan de andere kant: we hebben nu al werk genoeg, want ook ’s winters gaat het werk met oogsten en sorteren van spruiten gewoon door. Dat vind ik niet erg want ik ben niet van het binnen zitten.

Dit jaar hebben we een uitleesunit aangeschaft voor de spruiten. Een camera maakt foto’s, die worden door de computer beoordeeld waarna de slechte exemplaren met luchtdruk ertussenuit worden geblazen. Het is fascinerend hoe goed en razendsnel dat gaat. Met deze robot kunnen we sneller en efficiënter werken maar nog meer robots zie ik meer als iets voor de lange termijn. Nog niet overal zijn de kinderziektes eruit.”

Ook al gebeurt de oogst met machines, er komt toch ook nog wel handwerk bij kijken.

Ook al gebeurt de oogst met machines, er komt toch ook nog wel handwerk bij kijken.

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn opa en vader. Opa boerde in Zuid-Holland, mijn vader nam het over maar besloot later dat hier in de polder meer kansen waren. We zijn 10 jaar geleden verhuisd. Dat was niet niks, want vrienden en familie bleven achter maar opa en oma gingen wel mee. Ik ben trots dat ze die stap hebben gezet en trots op wat er inmiddels is opgebouwd. Het is hier goed toeven.”

Deze spruiten liggen straks keurig verpakt in de supermarkt. Dat idee vindt Stefan wel bijzonder.

Deze spruiten liggen straks keurig verpakt in de supermarkt. Dat idee vindt Stefan wel bijzonder.

Het mooiste werk vind ik…

“Wat een moeilijke vraag. Spruiten plukken is erg leuk. We hebben er twee machines voor maar er komt nog wel handwerk bij kijken. Elke plant heb je in handen, ik zie dus het product al voor het straks in de supermarkt ligt. Dat is toch bijzonder?”

Ik heb een hekel aan…

“Niks doen. Ik kan slecht stil zitten. Dat gebeurt trouwens bijna nooit want als er eens niets te doen is, wordt er iets bedacht.”

Stilzitten is niet zijn ding. Mocht er eens niets te doen zijn, dan wordt er altijd wel weer een klusje gezocht, en gevonden.

Stilzitten is niet zijn ding. Mocht er eens niets te doen zijn, dan wordt er altijd wel weer een klusje gezocht, en gevonden.

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Geef ik een feestje en investeer de rest in grond. Niet in machines; ijzer loopt snel in waarde terug maar grond is waardevast. Het valt overigens niet mee om hier grond te kopen, meestal is het al weg voor bekend wordt dat het te koop was.”

Over vijf jaar dan…

“Ben ik klaar met school en ga ik thuis aan de slag.”

Stefan volgt de studie agrarisch ondernemerschap bij Aeres Hogeschool in Dronten.

Stefan volgt de studie agrarisch ondernemerschap bij Aeres Hogeschool in Dronten.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin