Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Sam: ‘Mag de familietraditie voortzetten’

Zijn vader bouwde het bedrijf uit tot wat er nu staat. Sam zal straks de vierde generatie zijn.

Opvolger Sam is straks de vierde generatie op het familiebedrijf. Een grote verantwoordelijkheid, maar hij heeft er zin in.

Stel dat hij in de loterij een zak geld zou winnen dan besteedt Sam dat ondermeer aan een nieuwe trekker. Toeters en bellen hoeven van hem niet per se, 'hij moet gewoon lekker rijden.'

Stel dat hij in de loterij een zak geld zou winnen dan besteedt Sam dat ondermeer aan een nieuwe trekker. Toeters en bellen hoeven van hem niet per se, ‘hij moet gewoon lekker rijden.’

Sam Lepoutre (17)

Woonplaats: Batenburg (Gld.).
Opleiding: eerste jaar Veehouderij aan de Has in Den Bosch.
Bedrijf: De ouders van Sam hebben een vof met 120 melkkoeien.
Rolverdeling: Sams vader doet het meeste dagelijkse werk, zijn moeder verzorgt de administratie. Als hij niet bezig is met school en zijn werk bij een oom die akkerbouwer is, springt Sam bij waar nodig. Ook zijn jongere broer helpt mee.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Zoals ik er nu tegenaan kijk, hoeft er niets te veranderen. We doen aan zomerstalvoedering, dat bevalt goed. In de toekomst zullen we de melkstal wel een keer moeten vervangen. Nu melken we met een 24-stands carrousel maar wie weet, schakel ik later wel over op een melkrobot. Ik heb geen hekel aan melken maar met een robot ben je net wat flexibeler.”

Ik heb geen hekel aan melken maar met een robot ben je net wat flexibeler

Mijn grote voorbeeld is …

“Daar hoef ik niet over na te denken, dat is mijn vader. Hij heeft het bedrijf weer overgenomen van zijn vader. Dat mijn vader het zonder al te veel grote problemen heeft uitgebouwd tot wat er nu staat, vind ik knap. Straks ben ik degene die de familietraditie mag voortzetten. Het is een grote verantwoordelijkheid maar ik vind het echt heel mooi.”

 • Trekkerwerk is de favoriete bezigheid van Sam. Ook bij zijn op het akkerbouwbedrijf, zit hij veel op de trekker.

  Trekkerwerk is de favoriete bezigheid van Sam. Ook bij zijn op het akkerbouwbedrijf, zit hij veel op de trekker.

 • Al jaren werkt zijn vader met zomerstalvoerdering. Half november is voor het laatst vers gemaaid, daarna schakelden ze over op kuil en mais.

  Al jaren werkt zijn vader met zomerstalvoerdering. Half november is voor het laatst vers gemaaid, daarna schakelden ze over op kuil en mais.

Het mooiste werk vind ik …

“Trekker rijden. Bij mijn oom op zijn akkerbouwbedrijf doe ik dat ook veel en graag. Wat er zo mooi aan is? Lastig uitleggen. Toch het gevoel dat je zo’n grote combinatie bestuurt, dat je met iets heel groots aan de gang bent. Ik krijg weleens de vraag of ik niet liever akkerbouwer zou zijn omdat ik zo graag trekker rijd. Maar nee. Ik vind het nu heel leuk maar ik hoef het geen 50 jaar te doen. Dan ben ik er wel op uitgekeken. Werken met koeien is veel afwisselender en leuker.”

Trekker rijden vind ik mooi. Bij mijn oom op zijn akkerbouwbedrijf doe ik dat ook veel en graag

Ik heb een hekel aan …

“Dingen schoonspuiten. Het hoort erbij en het moet gebeuren, maar je staat buiten, het is niet altijd lekker weer, soms koud en met veel wind. Wat ook vervelend is, is als het gaat waaien als je plastic over de kuilbult aan het doen bent. Dan lukt er niks meer, heel frustrerend is dat. Maar waar ik het meeste hekel aan heb is als er iets tegenzit, dat komt nooit goed uit.”

 • Sam met zijn vader die het bedrijf weer overnam van zijn vader. Het bedrijf is echt een familiebedrijf.

  Sam met zijn vader die het bedrijf weer overnam van zijn vader. Het bedrijf is echt een familiebedrijf.

 • Tijdens de koffie wordt het werk verdeeld. Als hij niet bezig is met school, springt Sam bij waar nodig.

  Tijdens de koffie wordt het werk verdeeld. Als hij niet bezig is met school, springt Sam bij waar nodig.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Zet ik het grootste deel opzij zodat ik het later kan gebruiken om te investeren in bijvoorbeeld meer grond. En natuurlijk ook wel om anderen dingen te kopen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe trekker.”

Over vijf jaar dan …

“Ben ik klaar met school en werk ik deels buiten de deur, bijvoorbeeld als voervoorlichter. En geleidelijk aan kom ik steeds meer in het bedrijf.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin