Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenFoto

Opvolger Rudi: van een gezond kalf krijg ik een glimlach

Rudi wil heel graag het bedrijf thuis overnemen. Hij wil de volledige stalcapaciteit gaan benutten maar eerst ook nog buiten de deur werken.

Rudi de Wilde (21) is bezig met studie agrarisch ondernemerschap richting dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten. Rudi’s ouders hebben in Enter (Ov.) in maatschap 90 melkkoeien op 45 hectare. De jongvee-opfok is uitbesteed. Rudi’s moeder melkt meestal en zij verzorgt de boekhouding, zijn vader doet de veeverzorging en het landwerk, als er ruimte is in zijn studieprogramma werkt Rudi mee waar nodig en beslist hij mee in de bedrijfsvoering.

Rudi is bezig met studie agrarisch ondernemerschap richting dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten. - Foto's: Jan Willem Schouten

Rudi is bezig met studie agrarisch ondernemerschap richting dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten. – Foto’s: Jan Willem Schouten

Als ik het bedrijf overneem dan verander ik …

“De stal voor het melkvee is onderbezet. Er is plek voor 130 dieren maar er staan er 90. Ik zou graag de volledige stalcapaciteit willen benutten. Meer dan 130 koeien hoeft van mij niet, dit aantal is nog te doen zonder dat er een medewerker nodig is. Als ik meer koeien ga houden, moet ik wel gaan nadenken over een ander melksysteem. Nu werken we met een 2×6-visgraat, melken kost per keer ruim twee uur inclusief schoonmaken. Welk ander melksysteem het moet worden, dat weet ik nog niet.”

Over vijf jaar hoopt Rudi bij zijn ouders in de maatschap te zitten en er deels een baan buiten de deur bij te hebben.

Over vijf jaar hoopt Rudi bij zijn ouders in de maatschap te zitten en er deels een baan buiten de deur bij te hebben.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn ouders vind ik inspirerend. Mijn opa kreeg op jonge leeftijd gezondheidsklachten waardoor mijn vader al op zijn 18e boer werd. Later stapte m’n moeder erbij in en samen hebben ze het bedrijf uitgebouwd tot wat het nu is. Er staat nu een toekomstbestendig geheel wat ik straks heel graag over wil nemen.”

"Ik wil hier heel graag verder, als de financiering omlaag kan, zou dat heel mooi zijn."

“Ik wil hier heel graag verder, als de financiering omlaag kan, zou dat heel mooi zijn.”

Het mooiste werk vind ik …

“De geboorte van een gezond kalf, daar geniet ik echt heel erg van. Als koe en kalf beide snel weer fit en alert zijn, van het idee alleen al krijg ik een lach op mijn gezicht. Een vaarskalf is natuurlijk het allermooiste maar zo vlak na de geboorte maakt het me niet eens zo veel uit, als het maar gezond is.”

Ik heb een hekel aan …

“Zieke koeien. Je doet je best, maar soms gebeurt het toch. Het is vervelend om een koe ziek te zien al zit er ook een mooie kant aan, als ze weer opknapt geeft dat weer voldoening. Maar toch, zieke koeien heb ik gewoon liever niet.”

Rudi is een echte koeienman, gezonde dieren zijn fijn om mee te werken.

Rudi is een echte koeienman, gezonde dieren zijn fijn om mee te werken.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Een Tesla? Haha, nou nee, eerst zou ik aflossen. Ik wil hier heel graag verder, als de financiering omlaag kan, zou dat heel mooi zijn. En verder zou ik investeren in grondgebondenheid. Als ik naar 130 koeien wil, zal er grond bij moeten komen. Nou, dan is het miljoen wel op denk ik.”

De stal voor het melkvee is onderbezet. Er is plek voor 130 dieren maar er staan er 90. Rudi zou graag de volledige stalcapaciteit willen benutten.

De stal voor het melkvee is onderbezet. Er is plek voor 130 dieren maar er staan er 90. Rudi zou graag de volledige stalcapaciteit willen benutten.

Over vijf jaar dan …

“Ben ik klaar met school en hoop ik in de maatschap te zitten. Omdat mijn ouders dan nog volop meewerken, zou ik deels thuis en deels buiten de deur willen werken. Zo doe ik meteen een hoop extra kennis op.”