Opvolger en melkveehouder Robert-Jan Schoemaker. - Foto's: Andrea van Schaik BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Robert-Jan: ‘Die hoge melkproductie geeft een kick’

Robert-Jan geniet van het management. Gigantisch boven op het voerbeleid zitten, geeft hem een kick.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik zou graag meer koeien houden. We zijn geen piekbelaster, daarom heb ik goede hoop dat uitbreiden mogelijk is in de toekomst. We melken nu met drie melkrobots, ik zou graag een vierde erbij hebben. Om de kostprijs te drukken maar ook omdat ik het management leuk vind. Ik hou ervan om processen aan te sturen en om met personeel te werken. Dat is gezellig en je blijft er wat wereldser door.”

Foto: 2

Mijn grote voorbeeld is…

“Tijdens mijn opleiding heb ik bij verschillende bedrijven stagegelopen. De sterke punten heb ik opgeslagen om eventueel thuis toe te passen. Concreet? Bij een bedrijf zag ik bijvoorbeeld diepstrooiselboxen. Dat vond ik mooi en sinds 2020 hebben we die hier ook. Geweldig om te zien hoe het dierenwelzijn verbeterde. Bij een ander bedrijf ervoer ik dat je met harder voeren het koesaldo flink kon verhogen.”

Foto: 3

Het mooiste werk vind ik…

“Elke diergroep perfect voeren. Ik vind het mooi om daar gigantisch bovenop te zitten. Sinds ik drie jaar geleden in de maatschap kwam, ging de productie van 8.000 liter per koe naar 10.500 met 4,95% vet en 3,8% eiwit. Dat geeft een kick. De kostprijs is ook gestegen, maar de opbrengst steeg door die hoge gehaltes nóg veel harder, dus het saldo is top.

Waar ik ook erg van geniet, is als de koeien allemaal in hun diepstrooiselboxen liggen te herkauwen. Die rust, dat is prachtig.”

Foto: 4

Ik heb een hekel aan…

“Ik werk altijd met plezier. Oké, met slecht weer de voerbult loshalen is minder leuk, maar als je dat netjes doet, geeft het ook wel weer voldoening.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik investeren in nieuwe melkrobots. De huidige drie zijn op leeftijd en toe aan vervanging. En ik zou aan de stal graag een paar spantvakken bij zetten. Dan kan ik meer koeien houden en het stalcomfort nog meer verbeteren.”

Foto: 5

Over vijf jaar dan…

“Hoop ik het bedrijf verder verduurzaamd te hebben, melken we met drie nieuwe robots en is de melkproductie nog wat gestegen. Ik streef naar 11.000 liter per koe met dezelfde gehaltes als nu. Of de koeien dat aankunnen? Ja, ik denk het wel. We moeten nog een paar kleine aanpassingen doen in de stal, maar nu al worden de koeien steeds ouder en is er amper antibiotica nodig. Vorig jaar was de gemiddelde dagdosering 0,36. Ik houd het natuurlijk wel goed in de gaten, want een goede diergezondheid is erg belangrijk.”

Foto: 6

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin