Martijn Claassen (24) woont in Kloosterburen (Gr.). De maatschap met zijn ouders en jongere broer omvat een akkerbouwbedrijf van 250 hectare. - Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Martijn: ‘Ik kreeg de kans het zelf te doen’

Bijna was er een optische sorteermachine aangeschaft maar toen kwam er vlakbij een bedrijf te koop.

Thuis en tijdens stages mocht hij al jong van alles zelfstandig doen. Werk uit handen geven is dan ook iets dat hij mee wil nemen in zijn eigen bedrijfsvoering.

Als ik het bedrijf overneem dan verander ik …

“We hebben de laatste jaren al veel veranderd, we zijn flink gegroeid in areaal. Zeven jaar geleden kwam er zeven kilometer verderop een boerderij vrij, die hebben wij erbij kunnen nemen. En toen een familielid naar Canada emigreerde, hebben we de mogelijkheid gekregen om dit bedrijf over te nemen. Het duurt even voor je na zo’n uitbreiding alles weer op de rit hebt maar het draait inmiddels goed.

Grote veranderingen voorzie ik voorlopig niet, wel sta ik open voor robotisering. We werken nu al met gps en taakspecifiek poten, en de ontwikkelingen gaan hard. Meer robots, dat wordt de toekomst. Ik hoef niet vooraan te staan, maar ik wil er wel in meegaan.”

De pootaardappelen zien er goed uit. - Foto: Mark Pasveer
De pootaardappelen zien er goed uit. - Foto: Mark Pasveer


Mijn grote voorbeeld is …

“Ik heb op stagebedrijven veel opgestoken. Iets wat ik meeneem in mijn eigen bedrijfsvoering is het uit handen geven van werk. Ik heb op mijn stagebedrijven en thuis best jong al de kans gekregen om dingen zelf te mogen doen, zoals aardappels rooien, spuiten en dergelijke. Ik ben blij dat ik die kansen gekregen heb. Wat ik ook heb geleerd, is dat het goed is om verder te kijken dan alleen je eigen erf. En dat je niet te snel moet oordelen of een ander het goed of fout doet want achter elke ondernemersbeslissing zit een bepaalde gedachte en een visie.”

Door het gewas lopen, zien dat alles er mooi bij staat, dat is genieten, vindt Martijn. - Foto: Mark Pasveer
Door het gewas lopen, zien dat alles er mooi bij staat, dat is genieten, vindt Martijn. - Foto: Mark Pasveer


Het mooiste werk vind ik …

“Ik denk het voorjaarswerk. Wanneer de gewassen ontkiemen en boven komen en zich dan ontwikkelen tot een mooi eindproduct, dat is prachtig. Spuiten in de vroege morgen vind ik ook een genietmomentje.”

Het resultaat van de inspanningen van een heel jaar: een mooi eindproduct. - Mark Pasveer
Het resultaat van de inspanningen van een heel jaar: een mooi eindproduct. - Mark Pasveer


Ik heb een hekel aan …

“Dat ik straks weer maanden achter elkaar in de schuur zit, pootgoed sorteren. Niet hele dagen, maar toch wel heel wat uurtjes per dag. Half oktober beginnen we en dit jaar gingen de laatste eind juni weg. Een paar jaar geleden hadden we bijna een optische sorteermachine aangeschaft maar toen kwam er een boerderij een eind verderop vrij en hebben we daarin geïnvesteerd.”

Oogsten is mooi werk om te doen al vindt Martijn het voorjaarswerk nóg mooier. - Foto: Mark Pasveer
Oogsten is mooi werk om te doen al vindt Martijn het voorjaarswerk nóg mooier. - Foto: Mark Pasveer


Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik in grond, dat houdt zijn waarde. En ik zou een deel beleggen, denk ik.”


Over vijf jaar dan …

“Hoop ik dat mijn jongere broer en ik meer samenwerken. Hij werkt nu nog veel buitenshuis maar uiteindelijk willen we het bedrijf samen gaan doen. Verder willen we investeren in grondverbetering, zoals egaliseren en draineren.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

Beheer
WP Admin