Luuk is een echte koeienman. Bezig zijn tussen de dieren, vindt hij het mooiste wat er is. – Foto’s: Jan Willem Schouten AlgemeenAchtergrond

Opvolger Luuk: ‘Na het uitmesten heb ik de sportschool voor die dag wel weer gehad’

Luuk Nijsink (23) zou graag wat grond erbij hebben en een nieuwe schuur voor de kalfjes waar hij met de shovel in kan. ‘Uitmesten is nu nog handwerk.’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“We hebben 65 melkkoeien en een melkrobot. Op die manier is het werk te doen zonder medewerker. Dat wil ik graag zo houden. Ik vind het mooi om het bedrijf met elkaar rond te zetten. Als de gelegenheid zich voordoet, zou ik grond aankopen. Niet om meer koeien te houden, maar om sterker te staan mochten we verder moeten extensiveren. Meer grond is ook handig omdat het hier best droog kan zijn. Dat drukt de grasproductie. Met meer grond kun je dan toch genoeg ruwvoer winnen.

Een nieuwe jongveeschuur staat ook op mijn lijstje. De pinkenstal is verouderd en een deel van de kalveren zit in een groepshok dat je met de hand moet uitmesten. Een nieuwe schuur kan voor meer arbeidsgemak zorgen.

Verder is de melkrobot een keer aan vervanging toe; de huidige staat er alweer dertien jaar.”

De melkrobot is een keer aan vervanging toe, de huidige staat er alweer 13 jaar. Mocht er eens een storing zijn, dan probeert Luuk die eerst zelf te verhelpen.
De melkrobot is een keer aan vervanging toe, de huidige staat er alweer 13 jaar. Mocht er eens een storing zijn, dan probeert Luuk die eerst zelf te verhelpen.
Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn ouders. Eigenlijk was de broer van mijn moeder de beoogde opvolger, maar hij overleed. Mijn ouders besloten het bedrijf voort te zetten. Ze spraken af dat mijn vader buiten de deur zou gaan werken en dat mijn moeder de koeien zou doen. Op die manier zorgden ze voor een mooi en gezond bedrijf waar ik straks mee verder kan.”

Het mooiste werk vind ik…

“Met en tussen de koeien bezig zijn. Ik ben een echte koeienboer. Alles, van droogzetten tot afkalven, vind ik mooi. En als de melkrobot een storing aangeeft, dan zie ik het als een uitdaging om die zelf op te lossen. Niet dat er nou zoveel storingen zijn, het gaat de laatste tijd eigenlijk probleemloos.”

Het bedrijf heeft sinds 2023 voor een groot deel van de grond geen derogatie meer.
Het bedrijf heeft sinds 2023 voor een groot deel van de grond geen derogatie meer.

Ik heb een hekel aan…

“Het groepshok van de kalfjes uitmesten. Je kunt er niet met de shovel in, het moet met de greep. Het strooisel is een dikke laag geworden en alles zit hartstikke vast. Als het klaar is, heb je de sportschool voor die dag wel weer gehad.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Zou ik een nieuwe schuur zetten voor het jongvee en grond aankopen zodat je meer mest zelf kwijt kunt. We zitten in een waterwingebied en hebben daardoor sinds 2023 voor een groot deel van onze grond geen derogatie meer. We moeten dus al wat langer mest afzetten en dat is duur. Meer eigen grond kan de mestafzetkosten drukken.”

‘We zitten in een waterwingebied en hebben sinds 2023 voor een groot deel geen derogatie meer’

Over vijf jaar verwacht Luuk een nieuwe schuur te hebben staan.
Over vijf jaar verwacht Luuk een nieuwe schuur te hebben staan.
In mijn vrije tijd…

“Ik zit op voetbal. Elke zaterdagmiddag is er een wedstrijd en als het thuis niet te druk is, blijf ik na afloop gezellig nog even in de kantine zitten. Ook ga ik graag met vrienden op stap. We komen niet meer zo vaak in onze keet, maar gaan wel af en toe naar het café of we spreken bij iemand thuis af.”

Over vijf jaar dan…

“Staat de nieuwe schuur er en werk ik drie dagen per week buiten de deur. Dat vind ik leuk en de inkomsten kan ik goed gebruiken.”

Luuk Nijsink zit met zijn ouders in maatschap.
Luuk Nijsink zit met zijn ouders in maatschap.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin