Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Leon: ‘Meerwaarde creëren voor toekomst’

Voor een bedrijfsomvang van minder dan 1.000 zeugen is ook toekomst, denkt opvolger Leon Tijink.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Na een overname zal het bedrijf niet wezenlijk veranderen. Ik wil wel meer automatiseren om efficiënter te kunnen werken. Bijvoorbeeld met een automatisch voersysteem in de kraamstal. Ik zie mezelf niet als iemand die meer dan 1.000 zeugen gaat houden. Voor een kleinere omvang is ook toekomst, mits je meerwaarde creëert. Een plus kan zitten in diergezondheid. Maar ook in de nieuwe, emissiearme biggenstal die we willen bouwen, waarin we biggen met intacte staarten willen opfokken en geen luchtwasser hebben.”

Foto's: Jan Willem Schouten

Foto’s: Jan Willem Schouten

Leon Tijink (21)

Woonplaats: Almelo (Ov.).
Opleiding: Aeres Hogeschool Dronten, richting varkens- en pluimveehouderij.
Bedrijf: In maatschap met zijn ouders een subfokbedrijf met 450 zeugen voor de productie van TN50-zeugen en TN70-zeugen. In drie voergeldstallen houden de opfokzeugen en de hebben twee voergeldstallen voor de beren en afgekeurde gelten. Het bedrijf is zo gesloten. Ze leveren zeugen voor het wroetvarken-collectief.
Rolverdeling: “Mijn moeder doet de kraamstal en de administratie van het bedrijf. Mijn vader doet de rest van de werkzaamheden, met inbegrip van de verzorging van de opfokzeugen. Mijn vader en ik zitten beiden zo’n 15 uur per week op de vrachtwagen. Ik spring overal op het bedrijf bij. Nu mijn opleiding is afgerond, maken we minder gebruik van zzp’ers.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Een echt voorbeeld heb ik niet; je leert van iedereen. De kennis die ik heb vergaard, heb ik via mijn ouders, de opleiding, stages en alle mensen om mij heen.”

Een echt voorbeeld heb ik niet; je leert van iedereen

Het mooiste werk vind ik…

“Het mooiste is wat mij betreft de variatie in het werk. Ik werk zowel in de kraamstal mee als in de opfok. Ik ben daarom overal bij betrokken op het bedrijf. Daarnaast zit ik gemiddeld vijftien uur per week in de vrachtwagen. Ik heb een vrachtwagenrijbewijs en met de eigen auto brengen we opfokzeugen naar onze klanten. Daardoor heb ik veel contact met collega-boeren.”

  • Leon Tijink springt overal bij op het bedrijf. Biggen verhuizen doet hij ook.

    Leon Tijink springt overal bij op het bedrijf. Biggen verhuizen doet hij ook.

  • Leon maakt de shovel op het bedrijf klaar voor gebruik. Leon heeft ook een vrachtwagenrijbewijs.

    Leon maakt de shovel op het bedrijf klaar voor gebruik. Leon heeft ook een vrachtwagenrijbewijs.

Ik heb een hekel aan…

“Ik heb nergens een hekel aan om te doen. Alleen onderhoud en of reparaties liggen mij minder. Ik ben niet echt een techneut.”

Als ik een miljoen win…

“Dan zou ik de naastgelegen woning restaureren om daar binnen twee tot vier jaar in te gaan wonen. We hebben deze woning nu verhuurd. De rest zou ik investeren in verduurzaming, bijvoorbeeld het bedrijf energieneutraal maken.”

  • Leon op de shovel.

    Leon op de shovel.

  • De familie Tijink brengt zelf de fokzeugen bij hun afnemers. Leon of zijn vader rijden zelf op de vrachtwagen.

    De familie Tijink brengt zelf de fokzeugen bij hun afnemers. Leon of zijn vader rijden zelf op de vrachtwagen.

Over vijf jaar, dan…

“Zit ik nog steeds met mijn ouders in maatschap. Dan is de strooiselstal voor de biggen klaar, zodat we dieren kunnen opfokken met lange staarten. Dan hebben we misschien ook geïnvesteerd in automatisering of onderhoud van de stallen. Daarnaast oriënteer ik mij om deels buitenshuis te gaan werken en mijn kennis te verbreden. Ik heb in juli mijn studie afgerond. Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil en houd daarom bewust alle opties open. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin