Foto: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Joran wil volledig overstappen op Fleckvieh

Opvolger Joran is blij dat FDF zich hard maakt voor de boeren. Thuis wil hij graag een melkrobot en volledig overstappen op Fleckvieh.

Opvolger Joran ziet het al helemaal voor zich: een stal met alleen maar Fleckvieh. Hij vindt het mooi vee met goede gehaltes en makkelijk in de omgang. Wat wil je nog meer?


Lees verder onder de foto‘s.

Joran Luijten (16). - Foto's: Jan Willem van Vliet

Joran Luijten (16). – Foto’s: Jan Willem van Vliet

Gegevens

Woonplaats: Vriescheloo (Gr.).
Opleiding: 1e jaar melkveehouderij niveau 4 aan het Terra College in Groningen.
Bedrijf: Jorans ouders hebben een vof met 200 melk- en kalfkoeien en 130 stuks jongvee op 93 hectare.
Rolverdeling: Jorans moeder verzorgt de bedrijfsadministratie en heeft een parttime baan buiten de deur, zijn vader doet het dagelijkse werk, opa is er voor de hand- en spandiensten en Joran springt bij in zijn vrije tijd. Dat heeft hij door de week meestal weinig aangezien reizen met het openbaar vervoer naar school veel tijd kost. “Het sluit allemaal net niet mooi aan. Ik ga ’s ochtends om half 7 weg en ’s avonds om half 7 pas thuis.”

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Nu melken we 180 koeien in een 2×12 zij-aan-zij melkstal. In de toekomst zou ik graag melken met een robot. Daar hebben we het thuis weleens over, maar dat is niet voor mijn vader weggelegd. Daarnaast zou ik iets meer koeien willen melken. Wat ik ook zou veranderen, is de veestapel. We hebben nu Holstein, Belgisch Blauwe kruislingen, Montebeliarde en wat Fleckvieh. Ik wil volledig overstappen op Fleckvieh. Ik vind ze mooi en voor mij zijn de liters en de gehaltes goed genoeg. Daarnaast zijn ze makkelijk in de omgang.”

Joran Luijten woont in Vriesheloo (Gr.). Zijn ouders hebben een vof met 200 melk- en kalfkoeien en 130 stuks jongvee op 93 hectare.

Joran Luijten woont in Vriesheloo (Gr.). Zijn ouders hebben een vof met 200 melk- en kalfkoeien en 130 stuks jongvee op 93 hectare.

Mijn grote voorbeeld is …

“Opa. Met mijn oma en vijf kinderen verhuisde hij in 1980 uit Noord-Brabant naar hier. Daar had hij pachtgrond, hier kon hij grond in eigendom kopen. Ik heb ook bewondering voor de boeren en het bestuur van FDF, hoe zij zich hard maken voor de toekomst van de agrarische sector. Nee, ik vind ze niet radicaal, je moet een keer zeggen: tot hier en niet verder.”

De lessen van het Terra College zijn deels online. Dat scheelt Joran veel reistijd maar de afleiding thuis is wel groter.

De lessen van het Terra College zijn deels online. Dat scheelt Joran veel reistijd maar de afleiding thuis is wel groter.

Het mooiste werk vind ik …

“Afkalvende koeien vind ik prachtig. Nieuw leven geboren zien worden is zo mooi, ik word daar vrolijk van. Voeren doe ik ook graag, je ziet die koeien blij zijn als je ze vers, schoon en goed voer geeft. Tot slot houd ik erg van melken. Twee keer daags je koeien zien, de diercontrole, ik doe het met plezier.”

Ik heb een hekel aan …

“Tepelvoeringen vervangen. We doen het eens per jaar en dan meteen maar met zijn tweeën of drieën zodat het zo snel mogelijk klaar is. Waar ik ook een ontzettende hekel aan heb, is plastic over de mais- of grasbult doen als het waait. Alles wappert en het lijkt dan of alles tegenzit.”

Van voeren wordt Joran vrolijk. "Je ziet die koeien blij zijn."

Van voeren wordt Joran vrolijk. “Je ziet die koeien blij zijn.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Koop ik er grond van. Ik heb vijf broertjes, van hen willen er misschien wel een paar in het bedrijf en dan moeten we groeien.”

Over vijf jaar dan …

“Ben ik klaar met school. Ik ga niet door naar de has maar wil zo snel mogelijk thuis aan het werk. Daarnaast heb ik dan een baan buiten de deur, iets in de agrarische sector, bijvoorbeeld als medewerker bij een andere boer.”

Nu lopen er nog verschillende rassen en kruisingen op het bedrijf, als het aan Joran ligt, wordt later alles Fleckvieh.

Nu lopen er nog verschillende rassen en kruisingen op het bedrijf, als het aan Joran ligt, wordt later alles Fleckvieh.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin