Jesse Brink. Zijn ouders hebben een maatschap met 130 melkkoeien en bijbehorend jongvee op 65 hectare in Klarenbeek. - Foto’s: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Jesse: ‘Ik wil er vol voor gaan, dat heb ik van mijn ouders meegekregen’

Hij zit vlakbij een Natura 2000-gebied, maar opvolger Jesse Brink ziet dat niet als een probleem. De vergunningen zijn rond en wat hem betreft komen er wat koeien bij.

Jesse Brink (20), een gedreven agrarisch ondernemer in spe, vertelt over zijn toekomstplannen en ambities met betrekking tot de overname van het familiebedrijf. Dat ligt nabij een Natura 2000-gebied op 800 meter afstand van de Veluwe. Jesse, die in zijn derde jaar van de studie Agrarisch ondernemerschap aan Aeres Hogeschool zit, deelt zijn visie op groei, duurzaamheid en de rol van zijn familie in zijn toekomstige onderneming.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“In grote lijnen zou ik het zo laten, al wil ik wel iets groeien. Denk aan 140 tot 145 koeien in totaal, in de stal is daar ruimte voor. We zitten op 800 meter van de Veluwe en dat is een Natura 2000-gebied. Maar ik denk dat dat geen probleem gaat zijn. De vergunningen zijn namelijk allemaal rond. Natuurlijk is er veel onzeker, maar ik kan dat goed loslaten. Ik heb er toch geen invloed op en dan kan ik mijn energie beter richten op zaken waar ik wel invloed op heb.

Verder wil ik op het gebied van diergezondheid de puntjes op de i zetten. Als gevolg daarvan zal de melkproductie stijgen. Nu zitten we op 9.900 kilo melk per koe per jaar maar dat kan 10.000 kilo of meer worden. Om kosten te verlagen, wil ik meer uit vers gras halen. Dus meer dagen weidegang en ook vers gras voeren op stal.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn ouders. Toen zij begonnen werd hen door adviseurs en de bank afgeraden om het bedrijf voort te zetten. Het was te klein, er zou geen toekomst in zitten. Ze deden het toch. Door er vol voor te gaan, is het toch gelukt. En kijk nu eens wat een bedrijf er staat. Daar heb ik veel respect voor. Hun situatie van toen is vergelijkbaar met die van nu. Nu wil de overheid niet dat je verdergaat. Maar ik wil er op mijn beurt vol voor gaan. Die instelling heb ik van mijn ouders meegekregen.”

Jesse Brink. Zijn ouders hebben een maatschap met 130 melkkoeien en bijbehorend jongvee op 65 hectare in Klarenbeek. - Foto’s: Jan Willem Schouten
Jesse: “Voeren doe ik graag, maar landwerk ook. Al ben ik na drie dagen maaien en kuilen blij dat ik weer van de trekker af kan.”

Het mooiste werk vind ik…

“Het is de afwisseling die het leuk maakt. Voeren doe ik graag maar landwerk ook. Al ben ik na drie dagen maaien en kuilen blij dat ik weer van de trekker af kan. Het allerliefst ben ik toch tussen de koeien.”

Ik heb een hekel aan…

“Sleutelen en vooral repareren. Dat komt nooit uit namelijk, er gaat altijd iets kapot op het meest onhandige moment. Mateloos irritant is dat.”

Jesse wil het bedrijf wel wat laten groeien.
Jesse wil het bedrijf wel wat laten groeien. "Denk aan 140 tot 145 koeien in totaal, in de stal is daar ruimte voor."

Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Zou ik zo investeren dat mijn jongere broer en ik allebei ons eigen melkveebedrijf hebben en dat mijn jongste broer een mechanisatiebedrijf of zoiets kan beginnen. Voor dit alles is een miljoen natuurlijk niet genoeg, maar het is een leuk beginnetje.”

Over vijf jaar …

“Dan ben ik klaar met school, werk deels buiten de deur en zit in de maatschap. Verder hoop ik dat er dan duidelijkheid is vanuit de politiek over waar het precies heen moet.”

Jesse:
Jesse: "Het allerliefst ben ik toch tussen de koeien.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin