- Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Erwin: ‘Transport een groeimarkt, ik zie kansen’

Opvolger Erwin is realistisch. De loonwerktak zal niet verder groeien en ook uitbreiden met de vleesstieren, zit er niet in. ‘Hier in Brabant zit alles op slot.’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Het loonwerk, daar zit geen groei in. Er zullen veehouders gaan stoppen door de stikstofregels. Ik zit er daarom over te denken om er transport bij te gaan doen. Dat is wél een groeimarkt, ik zie kansen. Ik ben bezig mijn vrachtwagenrijbewijs te halen. Nog meer diversiteit geeft ons het hele jaar door werk. Nu ligt het in de winter toch een beetje stil.”

“We zijn ook van plan om er een boerderijwinkel bij te beginnen. Eerst met een ijsmachine waar mensen zelf ijs kunnen tappen. De melk halen we elders. Als dat goed loopt, kunnen we verder gaan en bijvoorbeeld vleespakketten gaan aanbieden.”

“Ik zou best meer stieren willen, maar dat is moeilijk. Het zit hier in Brabant helemaal op slot, er is geen mogelijkheid om uit te breiden. Een nieuwe stal staat er al, die is afgelopen jaar gezet. Een potstal met het Beter Leven keurmerk. Er zitten zonnepanelen op, een robot schuift het voer aan en het klimaat wordt weersafhankelijk geregeld. Wat dat betreft zijn we helemaal up to date.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Hij nam het bedrijf over van mijn opa en ging van 60 melkkoeien naar 200 vleesstieren. Hij bouwde ook de loonwerktak verder uit. Zo’n enorme ontwikkeling, ik denk niet dat dat nu nog mogelijk zou zijn.”

Het mooiste werk vind ik…

“Ik ben graag buiten op het land, spuiten, injecteren, ik vind het allemaal leuk. Maar ik ben ook graag bezig in de werkplaats. Het onderhoud van onze machines doen we grotendeels zelf en als we denken dat ergens een aanpassing nodig is, dan maken we die ook zelf.”

Ik heb een hekel aan…

“Ik ben geen kantoormens. De administratie hoort erbij maar het is niet mijn hobby. Net als de werkplaats opruimen. Ik heb er niet echt een hekel aan, maar soms heb je dagen dat alles tegenzit en dan is opruimen iets waar ik chagrijnig van word.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik investeren in grond, al is dat hier heel moeilijk want er komt bijna niets vrij. Ik zou ook meer machines aanschaffen om onze capaciteit te vergroten. Voor mezelf hoef ik niet per se iets. Vakantie daar geef ik niks om.”

Over vijf jaar dan…

“Hopelijk hebben we er dan transportwerk bij met vrachtwagens. En hopelijk hebben we dan wat meer grond en als het meezit ook wat meer stieren. Maar het is afwachten wat de overheid gaat doen.”

Vocht meten van de pas gedorste tarwe.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin