Elsien Hendriks (20) woont in Ter Apel (Gr.). Na de zomer start ze met de hbo-opleiding varkens- en pluimveehouderij bij Aeres Hogeschool in Dronten. - Foto's: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Elsien: ‘Zeugen zijn meer mijn ding dan vleesvarkens’

Elsien zou het varkensbedrijf thuis graag gesloten maken. De vergunning is er al, maar de bouwkosten zijn nog te hoog.

Bouwen is momenteel duur, daarom wachten ze bij Elsien thuis nog even met de nieuwe stal. Maar dat die er gaat komen, dat staat vast. Elsien wil als opvolger het bedrijf namelijk gesloten maken.

Lees verder onder de foto‘s

Elsien zit in maatschap met haar vader. Het bedrijf omvat 35 hectare akkerbouw en 2.300 vleesvarkens.
Elsien zit in maatschap met haar vader. Het bedrijf omvat 35 hectare akkerbouw en 2.300 vleesvarkens.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Zoals het nu is, is het op zich wel goed. Sommige werkzaamheden die de loonwerker nu doet, zou ik liever zelf doen. Aardappels rooien bijvoorbeeld. Verder zou ik er graag een zeugenstal bij willen. Zeugen zijn meer mijn ding dan vleesvarkens en los daarvan zie ik voordelen als we een gesloten bedrijf zouden worden. Of dat ooit echt gaat lukken? Dat denk ik wel. We hebben een vergunning om een stal met 700 zeugen te zetten. Om gesloten te zijn hebben we er 300 nodig. De overtollige biggen zouden we kunnen verkopen. Dat we nog niet begonnen zijn met bouwen, komt vooral omdat dat momenteel te duur is.”

Sommige werkzaamheden die de loonwerker nu doet, zou Elsien liever zelf doen. Aardappels rooien bijvoorbeeld.
Sommige werkzaamheden die de loonwerker nu doet, zou Elsien liever zelf doen. Aardappels rooien bijvoorbeeld.

Mijn grote voorbeeld is …

“Wat een lastige vraag. Ik werk ook bij varkenshouderij De Wildt in Roswinkel. Daar hebben ze zeugen en ik leer er veel. Wat? Nou, hoe ze omgaan met de dieren, de hygiëneprotocollen, de verzorging van de biggen en hoe de stal eruit ziet. Niet dat het nou heel anders of bijzonder is, de stal is eigenlijk vrij standaard. Maar het is allemaal wel heel licht, overzichtelijk en handig ingedeeld. Dan denk ik: misschien past dat straks ook wel bij mij.”

Het mooiste werk vind ik …

“Als we nieuwe biggen gaan opleggen. Ze komen de laadklep van de vrachtwagen af en rennen dan nieuwsgierig door de gang. Ik weet niet, het ziet er zo vrolijk uit. Ik word er blij van.”

Ik heb een hekel aan …

“Als dingen niet goed gaan. Soms heb je dieren die het om wat voor reden ook niet zo lekker doen. De uitval neemt toe en je voelt je dan zo machteloos. Zieke dieren zijn gewoon niet leuk.”

Nieuwe biggen opleggen is iets waar Elsien altijd vrolijk van wordt.
Nieuwe biggen opleggen is iets waar Elsien altijd vrolijk van wordt.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik in een zeugenstal en dan is het geld meteen wel op denk ik. Zo niet, dan zou ik ook investeren om het Beter Leven-keurmerk te krijgen en ik zou me meer richten op duurzaamheid. We zijn er momenteel nog niet heel erg mee bezig, maar daar gaat het in de toekomst toch naartoe.”

Over vijf jaar dan …

“Heb ik hopelijk mijn hbo-opleiding afgerond en werk ik ook deels buiten ons eigen bedrijf. Ik wil zoveel mogelijk ervaring opdoen en leren hoe het wel en niet moet. Uiteindelijk kom ik dan helemaal thuis te werken. De verantwoordelijkheid voor een eigen bedrijf is groot, maar alles wat er speelt rondom stikstof en zo, daar maak ik me nu nog niet zo’n zorgen om. Het lijkt me vooral heel erg leuk om zelfstandig ondernemer te zijn.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin