Opvolger Bas: ‘Ik zie mogelijkheden in mest scheiden of stikstofkraken’
Bas Oudijk weet wat hij wil. Een grotere stal door intern te salderen, meer melk per kilo ammoniak, grond uitruilen met akkerbouwers en inzetten op innovatie.
“Op de thuislocatie is een stal versleten, ik zou daar graag een nieuwe voor zetten. De overheid stuurt aan op emissie-arme vloeren en daarmee zou ik dan intern salderen, zodat er een iets grotere stal voor terug kan komen. Dan kunnen we meer melk produceren per kilo ammoniak, dat is positief voor het milieu. De productie per koe hoeft niet per se omhoog. Op de thuislocatie zitten we op gemiddeld 10.000 kilo melk per koe. Daar melken we met een 2×12 rapid exit-melkstal. Op de andere locatie staan twee melkrobots, daar ligt de productie iets hoger. Dat is prima. Het gaat erom dat de melkproductie in balans is met de voerkosten zodat er onder aan de streep genoeg overblijft.
Wat ik verder zou willen, is meer grond uitruilen met akkerbouwers in de omgeving. Nu ruilen we 30 hectare. Dat is win-win. De akkerbouwer heeft meer grond beschikbaar voor wisselteelt en wij hebben een contact voor onze mestafzet. Door meer van zulke contacten te hebben, kunnen we meer mest in de directe omgeving afvoeren. Dat bespaart transportkosten.
Tot slot zou ik inzetten op meer automatiseren, zoals een melkrobot op de thuislocatie. Dan zijn we flexibeler voor als mijn ouders ooit een stapje terug doen. Innoveren vind ik ook belangrijk. Ik zie mogelijkheden in mest scheiden of stikstofkraken. Dan kunnen we de nutriënten beter benutten.”
“Mijn ouders. Het zijn zeer ondernemende mensen. Ze namen hier het bedrijf over in 2000 met 55 koeien en hebben het uitgebouwd tot wat er nu staat. Ik hoop in hun voetsporen te treden, zodat ik later het bedrijf ook weer door kan geven aan de volgende generatie.”
Mijn ouders zijn zeer ondernemend. Ik hoop in hun voetsporen te treden
“Als ondernemende koeienboer ben ik het liefst met en tussen de koeien bezig. Melken, voeren, een kalfkoe verzorgen, ik geniet daar allemaal heel erg van.”
“We doen aan zomerstalvoedering en proberen zoveel mogelijk eiwit uit gras te halen. Maar als gevolg van weersinvloeden wisselt de samenstelling, zodat je rantsoen in de praktijk soms anders is dan je op papier hebt berekend. Als een koe het daardoor even niet zo lekker doet, dan baal ik daarvan.”
“Stop ik alles in het bedrijf, dan heb ik er het meeste plezier van.”
“Als ik thuis ben, besteed ik mijn tijd vooral aan het bedrijf. En ik voetbal. Van trainen komt niets, maar ik speel zondags vaak een wedstrijd. Vooral voor de gezelligheid eigenlijk.”
“Werk ik deels thuis en deels buiten de deur. Ik wil namelijk nog veel meer kennis opdoen. Mijn interesse gaat uit naar advieswerk op gebied van veevoeding of accountancy.”
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.
Weer een inspirerende reportage, bedankt Boerderij !
Deze jonge ondernemer is op weg naar emissieloze rendabele melkproductie.En je leest over zijn route, nl investeren in robotisering, mestverwerking en vers gras voeren.Dagelijks het ureumgehalte van de melk meten is een managementmaatregel die het genoemde gevoel van onbehagen kan wegnemen.
Wellicht een artikel daarover publiceren , er zijn voorbeeldbedrijven genoeg.