PluimveeNieuws

Opnieuw vogelgriepbesmetting Canada

Langley – In Canada is opnieuw een bedrijf getroffen door het H5N2-virus. Het gaat om een vleeskuikenvermeerderaar in Langley, Brits Columbia. De 11.800 dieren op het bedrijf zullen worden geruimd.

Het is het elfde Canadese pluimveebedrijf waarop het virus is aangetroffen. Alle bedrijven waar H5N2 is gevonden, liggen in de Fraser Valley, een pluimveedicht gebied in het zuidwesten van Canada, vlak bij de grens met de Verenigde Staten. Hier werd het H5N2-virus afgelopen week aangetroffen bij een wilde giervalk, nadat de VS de controle verscherpte vanwege de recente vogelgriepuitbraken in het buurland. Ook werd in ditzelfde onderzoek het H5N8-virus aangetroffen bij een wilde eend, hetzelfde type als het vogelgriepvirus dat Europa in zijn ban houdt.

Bij onderzoek onder wilde vogels in Canada zijn tot nu toe nog geen sporen van vogelgriep aangetroffen. Amerikaanse experts maken zich echter wel zorgen dat Noord-Amerikaanse bedrijven ook besmet zullen raken, als wilde vogels gaan trekken in de winterperiode, zo meldt de Langley Times.

Volgens de Canadese voedselinspectieautoriteit bevat het H5N2-virus dat Brits Columbia teistert gen-segmenten die overeenkomen met die van het Euraziatische H5N8-virus, waaronder het H5-gen, en bevat het daarnaast segmenten die typerend zijn voor Noord-Amerikaanse virussen, waaronder het N2-gen.

 

Zie de kaart van Boerderij voor alle uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in 2014 wereldwijd.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin