Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Opnieuw besmetting coronavirus bij nertsenbedrijf

Op een nertsenboerderij in De Rips, in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel, is een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het bedrijf met ongeveer 4.000 moederdieren wordt zo spoedig mogelijk geruimd, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw).

37e besmette bedrijf

Het is het 37e bedrijf waar een besmetting wordt aangetroffen en het zesde sinds 15 augustus. Deskundigen adviseerden het kabinet vorige maand om alle nertsenfokkerijen preventief te ruimen als na medio augustus nog nieuwe infecties zouden worden gevonden, en de situatie rond het coronavirus bij mensen ongewijzigd zou zijn.

Nieuw advies

Omdat dat laatste niet het geval is, bij mensen ligt het aantal besmettingen aanzienlijk hoger dan medio juli, heeft het kabinet om een nieuw advies gevraagd over de risico’s van infecties bij nertsen voor de volksgezondheid. Dit advies wordt volgende week verwacht.

Al eerder is besloten dat het vanaf 2024 verboden is nertsen te fokken. Het kabinet werkt op aandringen van de Tweede Kamer aan een regeling om nertsenhouders ertoe te verleiden er vrijwillig eerder mee te stoppen.

Medeauteur: ANP

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin