Foto: ANP PluimveeNieuws

Ophokplicht opgeheven in België

België heeft de ophokplicht voor pluimvee per 12 mei opgeheven.

Dat laat het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) weten. Professionele pluimveebedrijven mogen hun kippen vanaf woensdag 12 mei weer naar buiten laten. Het uitlaadverbod voor vleeskuikens vervalt eveneens, zo meldt de FAVV. “Hierdoor krijgt de sector die reeds in moeilijkheden verkeert eindelijk wat meer ademruimte”, aldus minister van Landbouw David Clarinval.

De ophokplicht in België werd op 15 november 2020 ingevoerd. Onze zuiderburen kondigden vorige maand ook al eens het einde van de ophokplicht aan. Vanwege een besmetting op een commercieel bedrijf werd die beslissing toen teruggedraaid.

Waregem

In de tweede helft van april werd bij een Vlaamse handelaar in Waregem nog hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. In de zones rondom Waregem blijven tot vermoedelijk 23 mei maatregelen en vervoersbeperkingen van kracht.

Vanwege een verhoogd risico op vogelgriep geldt sinds 23 oktober een hophokplicht in Nederland. Legpluimveehouders met vrije-uitloophennen lopen inkomsten mis vanwege een afwaardering van de eieren.

Beheer
WP Admin