PluimveeAchtergrond

Opfokker bouwt derde Rondeelstal

Willy Derks (49) is de eigenaar van de derde Rondeelstal, die op dit moment in Ewijk (Gld.) wordt gebouwd. De stal wordt in maart in gebruik genomen.

Willy Derks, gefeliciteerd met deze stap. Hebt u eerder leghennen gehad?

„Bedankt. Het is een mooie uitdaging. Ik heb in het verleden wel leghennen in kooien gehad, maar nog niet eerder volièrehennen met uitloop.”

Vanwaar deze stap?

„Ik had altijd al ambities in de legsector. Het Rondeelconcept spreekt me daarbij erg aan. Ik vind het goed voor de uitstraling van mijn bedrijf. Wij zijn transparant naar de buitenwereld en we hebben niets te verbergen. Wij wekken geen argwaan op. Het concept van zelf eieren vermarkten spreekt me ook erg aan.”

Hoe lang bent u bezig geweest met de voorbereidingen?

„Pas na de open dag bij Gerard Brandsen in Barneveld ben ik serieus begonnen met het kijken naar de mogelijkheden van een Rondeelstal op mijn bedrijf. Daarvoor was ik behoorlijk kritisch over het concept. Ik vroeg me af of een dergelijke stal wel economisch voordeel biedt. Maar toen ik in gesprek raakte met betrokkenen ben ik de voordelen gaan inzien. Stukje bij beetje werd ik zo enthousiaster.”

Toen moest u op zoek naar een locatie. Waarom is het Ewijk geworden?

„Op de thuislocatie in Beuningen heb ik niet echt goede groeimogelijkheden. De gemeente is ook geen voorstander van verdere uitbreiding. Met 117.000 opfokhennen heb ik er nu eigenlijk ook een mooie bedrijfseenheid. Daar heb je liever geen leghennen bij. We zijn daarom op zoek gegaan naar een mooie locatie, die in het zicht ligt. Zo zijn we uitgekomen bij het bedrijf van Jan en Heleen van Wijk, in Ewijk. Dit bedrijf ligt prachtig gelegen langs de A50 en A73.”

Zij hielden daar al leghennen?

„Nee, ze hebben een eendentak en houden wat vee. Ze waren op zoek naar een verdere invulling van het bedrijf. De Rondeelstal wordt straks de hoofdtak. Jan en Heleen van Wijk nemen de dagelijkse werkzaamheden voor hun rekening. Daarbij wil Heleen graag het bezoekersgedeelte goed op poten zetten. Met mijn ervaring en het enthousiasme van Jan en Heleen weet ik zeker dat ook dit Rondeel een succes gaat worden”

De hennetjes komen straks van het eigen opfokbedrijf?

„In de toekomst zie ik dat wel gebeuren. Het is een wens van me. Als opfokker vind ik het eigenlijk een must. We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. De hennetjes moeten al in de opfokperiode daglicht en uitloopmogelijkheden hebben. Die kan ik nu nog niet bieden. Daarom komen de hennetjes eerst nog van een ander bedrijf.”

De Rondeelstal van Willy Derks wordt een kopie van de twee bestaande Rondeelstallen in Barneveld en Wintelre. De stal in Ewijk wordt in maart in gebruik genomen.
Boerderij.nl volgde de bouw van de eerste Rondeelstal. Bekijk hier de foto’s.

Bekijk hier de foto’s van de opfoklocaties van Willy Derks.

Beheer
WP Admin