Koeien delen de wei met een ooievaar nabij het Natura 2000-gebied Nationaal Park Weerribben Wieden. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Operatie geslaagd, patiënt dood’

Er is een enorme operatie gaande om de zogenaamd zieke landbouw gezond te maken. Het gevolg zal een dode patiënt zijn.

De landbouw is de patiënt. Om hem heen staat een leger van doktoren, waaronder twee ministers van landbouw. Ze buigen zich over de patiënt, die ze doodziek verklaard hebben. Nee, niet met de mond. De fraaiste teksten worden gebruik om de toekomst rooskleurig voor te stellen. Daarbij wordt ook het kindje, dat natuur heet, een betere toekomst beloofd.

Ziek van alle deskundologen

De patiënt voelt zich helemaal niet doodziek. Die wordt alleen maar ziek van alle deskundologen, die rond zijn bed staan. Twee ministers en verschillende staatssecretarissen schudden het wijze hoofd: de boeren zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het stikstofprobleem, ze verpesten de waterkwaliteit en van hun producten, zoals bijvoorbeeld suiker, worden mensen te dik en ziek. Dat allemaal en meer krijgt de boer op zijn bordje.

We gingen niet meer met één mond praten richting Den Haag, dat nu kan doen wat het wil

De boer is zo langzamerhand murw. Via de LTO heeft hij zich de blaren op de tong gepraat in het overleg met de besluitvormers. Met FDF zijn de trekkers een bekend beeld in Den Haag geworden. Dit alles heeft niks opgeleverd. Daarover kregen de landbouwgroeperingen ruzie en vermeerderden zich als konijnen. Het gevolg: we gingen niet meer met één mond praten richting Den Haag, maar met veel meer. Te veel. Daardoor kon en kan Den Haag doen wat ze willen.

Krimp van de landbouw

Dat doen ze nu. De plannen, die voorliggen, gaan allemaal richting krimp van de landbouw. Het kindje natuur wordt vertroeteld, de boer wordt verteld dat hij moet veranderen. Hoe, dat wordt er niet bij gezegd. De doktoren aan zijn bed zeggen alleen dat ze bezig gaan met een enorme operatie, die noodzakelijk is voor zijn toekomst. Ze zeggen wel wat ze gaan doen, maar niet wat het resultaat voor het verdienmodel voor de boer zal zijn. Hun vak is snijden en daar gaan ze enthousiast mee aan de slag.

De boer krijgt een stevige verdoving in de vorm van geld om te stoppen. Want hij mag niet voelen dat de landbouw echt pijn krijgt. Dat lukt wonderwel. Het resultaat is dat de artsen straks spreken van een geslaagde operatie. Alles verliep volgens plan.

Maar de patiënt, de landbouw, gaat dood.

Reacties

 1. Stoppende boeren is van alle tijden. Verplicht stoppen door leeftijd, gebrek aan opvolger of door ( financiele) problemen. Niet leuk maar men ziet het vaak. Wat je niet vaak ziet is dat de stoppende boer ook zijn land moet afgeven. De overheid wil die namelijk hebben voor zogenaamde natuur en om te bouwen. Dat laatste vooral, maar dat is niet sjiek om te zeggen. Het is hetzelfde als je een ambtenaar naar verplicht vervroegd pensioen jaagt èn zijn huis afpakt. Met de reden: er is woningnood en jouw huis wordt bestemd voor iets anders. Natuurlijk met een zak geld en het verbod om nooit meer een huis te kopen.

 2. @ weg dat klopt .
  In Brussel kijken ze naar de cijfers als in Europa de gem melkproductie op een melkveebedrijf 10.000 l/ ha .
  Is en in Nederland 15.000 l/ ha .
  Maar als in Europa 50 kg/ N per ha verloren gaat naar grond en oppervlakte water
  En in Nederland 200 .
  Heeft de patiënt (Nederland) op z.n minst een lelijke koorts .
  Maar als de doktoren de patiënt niet de waarheid durven te vertellen . Want niemand wil met een slecht bericht aankomen .
  Dan krijg je deze situatie de patiënt denkt dat hij kerngezond is de doktoren houden de mond dicht .

  1. Geen van deze doktoren doet moeite om de oorzaak van de kwaal op te sporen. Dit kan Alleen maar Leiden tot meer elende en meer zieke landbouw. Ik vermoed dat er te veel mensen op de aarde wine , waardoor er geen plek is voor een “gezonde” omgeving (ground, bos biodiversiteit etc. “. Dus om diversiteit maken moet de voedsel industrie meer kunstmatig worden. Leven de kunstvoesing weg met de landbouw.

 3. De ING bank meldt dat de melkproductie het afgelopen jaar met 3% gedaald is naar 13,6 miljard kilo, het laagste niveau in 5 jaar, en dat mede daardoor de melkprijs naar een hoger niveau is gestegen.

 4. Kom op zeg, de grondgebonden lagekosten boer is lastig uitroeien, goede tijden voor die hier weet tussendoor te manoeuvreren.

Beheer
WP Admin