Opa wordt 40!
Volgend jaar is het groot feest. Want dan staat Opa 40 jaar in Boerderij. Wat kunt u allemaal verwachten?
Nou… op dit moment nog helemaal niets. Het gonst, het bruist, maar er is nog niks besloten. Twee weken geleden ben ik ter oriëntatie op bezoek geweest in het Fries Landbouwmuseum. Dat was niet de meest geschikte dag voor een bezoek, want het had gesneeuwd, en vanaf de afslag Garyp tot aan Earnewald (met een dakje op de tweede a, maar dat krijg ik niet voor elkaar op mijn toetsenbord) was er niet gestrooid.
De overige weggebruikers vertrouwden op hun winterbanden en/of op hun rijvaardigheid en vonden mij maar een slome slak, denk ik. Maar dan in het Fries.
Het Fries Landbouwmuseum gaat op 19 december pas weer open dus ik viel middenin een verbouwing. De permanente collectie stond nog op z’n plek dus daar konden we gewoon nog even langs. De directeur, Henk Dijkstra, zei zelf al: “we willen geen boerenschuur vol oude spullen zijn”, en dat zijn ze ook niet. In het Fries Landbouwmuseum vindt u geen eenzame nostalgische melkbus. Nee, u vindt daar alle melkbussen van alle melkfabrieken die ooit in Friesland gestaan hebben, keurig gerangschikt tegen een grote wand. Mooi om te zien hoeveel verschillende melkbussen er zijn (geweest). Daarnaast nog een keur aan machines waarvan bij de meeste de werking niet meteen duidelijk is. En natuurlijk genoeg te doen en te ontdekken voor alle leeftijdsgroepen.
Al pratende kwamen we op het idee van een tentoonstelling “40 jaar Opa, 40 jaar landbouw”, waarin de ontwikkelingen in de landbouw worden getoond aan de hand van een selectie van Opa-strips van de afgelopen 40 jaar. Van handmelken tot robotmelken, van A (aardappel) tot Z (zeis). Afijn, daar komen we wel uit. Eerst is het zaak om alle betrokken partijen enthousiast te krijgen voor een “Opa-expositie”. En dat is nog maar één mogelijkheid om de 40-jarige strip onder de aandacht te brengen. Want ook een speciaal jubileumboek is natuurlijk leuk om te doen. Of een speciaal nummer van Boerderij geheel in het teken van Opa. Of “Opa de musical”. En dan interviews bij RTL Boulevard, DWDD en/of Pauw en Witteman. Of… of… misschien gaat het allemaal niet door.
U merkt: ik had genoeg om over na te denken op weg naar huis. Maar tot aan de afslag Garyp had ik mijn aandacht toch vooral bij de weg nodig.