AlgemeenOpinie

Opa en Betsie

De voorbereidingen voor de expositie 40 jaar Opa in het Fries Landbouwmuseum zijn in volle gang. Momenteel zijn we aan het inventariseren wat er zoal te zien zal zijn. Opa’s trekker bijvoorbeeld?

Al eerder schreef ik over de trekkers in Opa. Voornamelijk waarom deze altijd paars zijn. Behalve natuurlijk Opa’s eigen trekker ‘Betsie’. Die is gewoon rood.
Mensen vragen me wel eens waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Nou, de trekker waar Opa op rijdt is de trekker waar mijn eigen opa op reed. Die noemde zijn trekker ook Betsie. Opa’s Betsie verscheen voor het eerst in aflevering 090052 en is daarna met tussenpozen op blijven duiken. Met als voorlopig hoogtepunt een prominente plaats op de voorkant van album nummer 7.

Net als Opa zelf is ook Betsie in de loop der jaren wat veranderd. De eerste keer tekende ik haar uit mijn geheugen. Later ben ik een keer op gaan zoeken wat voor trekker het eigenlijk was. Het bleek een Massey Ferguson 35 te zijn. Foto’s genoeg daarvan op internet. Maar ik heb nog niet precies mijn opa’s Betsie kunnen vinden. Die had namelijk aan de motorkap van die zwarte rubbers om hem vast te zetten. Die zie ik niet terug op de foto’s. Maar er schijnen ook vele varianten van de 35 te bestaan. Om te beginnen hebben sommige rode koplampen en andere zwarte.

Voor het Fries Landbouwmuseum zie ik het al helemaal voor me: Een schone glimmende rode Massey Ferguson 35 midden in de zaal. Waar je dan zelf op mag klimmen om een foto te laten maken. Met een levensgrote Opa er naast. Zo’n trekker moet nog aan te komen zijn. En zo’n Opa is ook vast wel in elkaar te knutselen. Op hout schilderen en dan uitzagen of zo. Afijn, genoeg te doen nog voor de expositie.

Beheer
WP Admin