Foto: Ronald Hissink BoerenlevenColumn

‘Op stap met negen boerinnen’

Tijdens een netwerkdag leren we dat je de rol moet pakken die bij je past.

Stuur negen boerinnen samen op pad naar een netwerkdag en je hebt geheid een fantastische tijd. Scheuren in een kever, en ja hoor, navigeren is een kunst die niet iedereen beheerst. Ondanks dat er vooraf duidelijk wordt afgestemd wie goed is in kaartlezen, blijkt dat ook boerinnen zichzelf eigenschappen toedichten die ze eigenlijk niet hebben.

Van de boerderij… ruik je dat?

Overnachten in een hotel is goed voor de teambuilding en zorgt voor veel lachmomenten. ‘Ik heb altijd VVD gestemd, maar heb dit keer even in twijfel gestaan of ik BBB zou stemmen,’ komt een aardige, welgestelde 65-plus-man aan ons tafeltje vertellen. Wij liggen hélemaal in de stuip. ‘Hoe weet u nou dat wij van de boerderij zijn? Kunt u dat zien of ruiken?’, vraag ik het heerschap. Een van de boerinnen had namelijk een telefoon in een hoesje dat vreselijk naar de koeienstal rook. ‘Nee’, zei een andere boerin, ‘ik had hem zonet al bij het ontbijtbuffet gesproken en verteld dat we met boerinnen op stap zijn’.

Hoe weet u nou dat wij van de boerderij zijn? Kunt u dat zien of ruiken?

Ieder jaar organiseren we met deze club vrouwen een Netwerkdag. Ook dit jaar is het weer gelukt om bijna honderd boerinnen bij elkaar te brengen. Kruisbestuiving was het thema dit keer. Met diverse gastsprekers die vertelden over het belang van boerderij-educatie, agrotoerisme en hoe daarover te communiceren. Zelfs uit Finland waren er twee boerinnen die hun verhaal vertelden.

Pak de rol die bij je past

Jonge en oude boerinnen die zich met elkaar verbonden voelden vanwege hun titel ‘boerin’. Héél veel gezelligheid, maar ook elkaar versterken en aanjagen om de rol te pakken die bij je past. Want naast je boerenbedrijf, gezin en (soms) werk buitenshuis, is het niet voor iedereen weggelegd om ook nog die verbinding met burgers aan te gaan.

Bij het rondetafelgesprek was een boerin van 26 jaar die al twaalf medewerkers in dienst had, terwijl ze slechts vier jaar geleden is gestart met een zuivelonderneming. Ze deed eerst een apothekersopleiding, maar wilde eigenlijk alleen maar praten over koeien. Haar medestudenten keken haar dan altijd raar aan. Des te meer reden om van opleiding te wisselen en te kijken hoe ze ook mee kon meedraaien op het melkveebedrijf thuis. Haar broer ging het bedrijf overnemen en zij was daarom op zoek gegaan naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Maak zelf keuzes en durf fouten te maken

Ook onze dochters zijn op zoek naar een vervolgopleiding, maar ze hebben geen idee. “De HAS in Den Bosch of naar Wageningen”, zegt Luc dan. Inmiddels neemt de keuzestress toe, vooral omdat er voor 1 mei een keuze gemaakt dient te worden. Ik ben erg benieuwd wat het wordt, of ze nu apotheker of boer worden, en wat de toekomst hen brengt. Het is zó belangrijk om je eigen keuzes te maken en je kunt je gerust permitteren om daarbij fouten te maken.

Beheer
WP Admin