Foto's: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Op de valreep nog bieten rooien

De bietencampagne zit er bijna op. Op het Friese zand rooit loonbedrijf Vos een van de laatste percelen suikerbieten. Het zwarte zand lijkt droog, maar het is oppassen voor verraderlijke natte plekken.

Van boven zijn de sporen nog goed zichtbaar. Voor het afvoeren van de bieten van het lange perceel zijn 3 kippers ingezet.

De 8,5 hectare bestaat uit een kort en een lang perceel van bijna 1.000 meter. De natte plekken zijn na het rooien nog goed te herkennen.

Het rooien op het zand gaat prima, maar er zitten verraderlijke plekken 'drijfzand', zoals Vos het noemt. De rooier zakt daar spontaan weg. Deze zachte plekken zijn op het laatste nog grotendeels gerooid.

Met de relatief lichte Agrifac Optitraxx bietenrooier is het rooien goed te doen. De rooier heeft een bunkerinhoud van 18,5 m3 en loopt op rupsen en 2 achterbanden, die tussen de sporen van de rups lopen.

Loonbedrijf Vos uit Bant (Fl.) rooit nog 8,5 hectare suikerbieten voor Jellesma. Vos kwam hier terecht vanwege het rooien van lelies. Dit is voor Jellesma de eerste keer dat er suikerbieten in het bouwplan zitten.

Van boven is goed te zien dat de percelen in de omgeving vrij nat zijn.

Rijdend lossen spaart tijd. De kipper wordt eerst voorin volgeladen.

Een extra frontgewicht is soms net genoeg om er wel door te kunnen komen.

Soms blijft er een kipper steken. Dan is er wat extra trekkracht nodig.

Richard Jellesma in Sint Nicolaasga (Fr.) vlakt de sporen op de kopeinden van een bietenperceel dat een dag eerder gerooid is. - Foto's: Sytze Bakker

Alles ligt vol. De bieten worden over een paar dagen opgehaald en dan is er weer ruimte op het erf.

De bieten worden in de lege sleufsilo s van Jellesma gestort.

Het grootste deel van het loof is al afgestorven.

Beheer
WP Admin