Foto: Canva AlgemeenNieuws

Ook in Nederland runderen gedood door wolf

In Nederland zijn deze zomer twee runderen aangevallen en gedood door een wolf.

Dat meldt BIJ12, de uitvoeringsinstantie van de provincies. Het gaat om een 9 maanden oud blaarkoprund in Doorwerth (Gld.) dat onbeschermd in een natuurgebied liep, en een dier in Someren (N.-Br.) waarvan soort en leeftijd niet bekendgemaakt zijn.

Bij het Wolvenmeldpunt zijn deze zomer in totaal 148 waarnemingen van wolven binnengekomen. Daarvan ging het in 31 gevallen om schademeldingen. Daarvan zijn er 18 toegewezen aan het roofdier. Het gaat in de meeste gevallen om schapen, maar nu zijn dus ook voor het eerst twee runderen slachtoffer geworden. Onderzoek heeft uitgewezen dat inderdaad de wolf de oorzaak was. Vorige week werd bekend dat in Vlaanderen twee runderen slachtoffer werden van een wolf, en deze week vermoedelijk twee pony’s. Ook in Duitsland was al eerder sprake van runderen die slachtoffer werden van wolven.

Wolf breidt zijn territorium uit

De wolf heeft zich niet alleen gevestigd in Nederland, maar er komen waarschijnlijk nieuwe wolvenparen (roedels) bij. Op de Veluwe zijn voor het derde jaar op rij zes nieuwe welpen geboren en er lopen éénjarige dieren rond in het Gelderse natuurgebied. Het roofdier is ook elders gesignaleerd. Dit staat in het derde kwartaalrapport over de wolf van BIJ12.

De wolf breidt zijn territorium in Nederland uit. Hij is niet alleen gezien op de Veluwe, maar ook in Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg (natuurgebied De Groote Heide).

Kuddewaakhonden

In Noord-Brabant en Limburg start binnenkort een pilot met kuddewaakhonden, die schapen tegen de wolf moeten beschermen.

Vanuit de provincies wordt gewerkt aan het nieuw interprovinciale Wolvenplan, met daarin beleid voor preventie en wolvenschade. Daarin worden ook studies uit andere Europese landen meegenomen. Het moet volgend jaar klaar zijn.

Lees meer artikelen over wolven

Reacties

Beheer
WP Admin