AlgemeenNieuws

Oogsten bemoeilijkt, voedselhulp Syrië nodig

Geneve – Bijna 3 miljoen Syriërs hebben de komende maanden waarschijnlijk voedselhulp nodig, nu de burgeroorlog in het Arabische land de boeren het oogsten bemoeilijkt. Dat stelde de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, donderdag. De totale bevolking van Syrië telt circa 22 miljoen mensen.

De landbouwsector in Syrië heeft dit jaar door het gewapende conflict een schade geleden ter waarde van 1,8 miljard dollar (ongeveer 1,5 miljard euro). Vooral de verbouw van tarwe en gerst is zwaar getroffen.

Bij 1,5 miljoen Syriërs is er sprake van een urgente behoefte aan voedselhulp in de komende 3 à 6 maanden. Behalve aan voedsel voor mensen is er behoefte aan voer voor dieren, zaden en brandstof. Ook moeten irrigatiepompen worden gerepareerd. Vooral de gebieden rond Damascus, Homs, Aleppo en Idlib zijn zwaar getroffen.

Sinds de FAO onderzocht hoeveel Syriërs voedsel nodig hebben, is het geweld in het land alleen maar toegenomen. Er wordt inmiddels hevig gevochten bij de grote steden Damascus en Aleppo. Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) stuurde woensdag nog voedsel naar 28.000 mensen in Aleppo. Het WFP zegt ongeveer 62 miljoen dollar nodig te hebben om de komende tijd alle nood te lenigen. In totaal is 103 miljoen dollar nodig.