Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Oogst witlof vroeg van start

Voor Maatschap De Kok-Dekker in Lewedorp (Zld.) rooit loonbedrijf Kloosterman de eerste witlofpennen van dit seizoen.

 • Loonbedrijf Kloosterman rooit witlofpennen met een aangepaste zelfrijdende aardappelrooier van Grimme. Omdat het nog aan de vroege kant is om witlofpennen te rooien worden slechts twee vrachten gerooid. - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Kloosterman rooit witlofpennen met een aangepaste zelfrijdende aardappelrooier van Grimme. Omdat het nog aan de vroege kant is om witlofpennen te rooien worden slechts twee vrachten gerooid. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • De gebruikelijke tijd om witlof te rooien is begin november. In de eerder gerooide pennen zijn de inhoudsstoffen om een mooie krop op te leveren nog niet voldoende op peil. Door de pennen iets langer, 17 centimeter, te rooien dan de gebruikelijke 14 centimeter wordt dit tekort goeddeels gecompenseerd.

  De gebruikelijke tijd om witlof te rooien is begin november. In de eerder gerooide pennen zijn de inhoudsstoffen om een mooie krop op te leveren nog niet voldoende op peil. Door de pennen iets langer, 17 centimeter, te rooien dan de gebruikelijke 14 centimeter wordt dit tekort goeddeels gecompenseerd.

 • De pennen die nu worden gerooid gaan meteen in kisten. Die gaan nog enkele weken in de koeling voor ze worden getafeld om er een krop op te laten groeien.

  De pennen die nu worden gerooid gaan meteen in kisten. Die gaan nog enkele weken in de koeling voor ze worden getafeld om er een krop op te laten groeien.

 • De witlof is geteeld op snel drogende zavelgrond. Het perceel kan worden beregend en daar is dit seizoen dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Dat levert een mooie pen op, maar wel tegen een hogere kostprijs.

  De witlof is geteeld op snel drogende zavelgrond. Het perceel kan worden beregend en daar is dit seizoen dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Dat levert een mooie pen op, maar wel tegen een hogere kostprijs.

 • Deze grond zou bij niet beregenen keihard zijn, maar nu ging het rooien eigenlijk van een leien dakje. De zeefgrond laat dat ook duidelijk zien.

  Deze grond zou bij niet beregenen keihard zijn, maar nu ging het rooien eigenlijk van een leien dakje. De zeefgrond laat dat ook duidelijk zien.

 • De grond is dermate kruimig dat zo goed als alle grond al op de rooimat weg is, de pennen gaan zo vrijwel zonder tarra de bunker in.

  De grond is dermate kruimig dat zo goed als alle grond al op de rooimat weg is, de pennen gaan zo vrijwel zonder tarra de bunker in.

 • Mede door het beregenen staat de witlof er mooi gelijkmatig bij en kan daarom prima gerooid worden.

  Mede door het beregenen staat de witlof er mooi gelijkmatig bij en kan daarom prima gerooid worden.

 • Nog even en het rooiwerk is voorlopig weer klaar. Nu werden er twee wagens met kisten gerooid om op tijd witlofkroppen te kunnen oogsten.

  Nog even en het rooiwerk is voorlopig weer klaar. Nu werden er twee wagens met kisten gerooid om op tijd witlofkroppen te kunnen oogsten.

Beheer
WP Admin