‘Onzekerheid doodsteek voor ontwikkeling’
BBB-leider Caroline van der Plas kan blijven roepen dat het de schuld van de ander is. Feit is dat Nederland op het stikstofslot zit, en dat haar partij daar een bijdrage aan levert.
Ingezet beleid van het kabinet Rutte IV ligt in de prullenbak. De pot met miljarden euro’s voor maatregelen is ingeleverd. Voor de Haagse rechtbank vorige week nog reden om dit kabinet tot de orde te roepen. Op straffe van een dwangsom van €10 miljoen moet het stikstofdoel in 2030 wel gehaald worden.
Een nieuwe groep bedrijven komt buiten zijn schuld in een illegale situatie terecht
Politiek allemaal een hoogst interessant zwartepietenspel. De Haagse stolp krijgt er niet genoeg van. Het is ronduit beschamend voor diegenen die het aangaat. Rabobank en accountant Flynth schatten dat na de rechtelijke uitspraken de helft van de veehouders geen geldige natuurvergunning heeft. Met name het vonnis dat intern salderen weer vergunningplichtig maakt, hakt er in. De uitspraak geldt ook met terugwerkende kracht. Een nieuwe groep bedrijven komt buiten zijn schuld in een illegale situatie terecht.
Rabobank zegt wel dat er nog steeds financiering mogelijk is. Laten we eerlijk zijn: niemand is happig om nu fors in te zetten op ontwikkeling of innovatie. En juist dat heeft de veehouderij nodig om tot een toekomst te komen.
De contouren van een oplossing zijn niet eens zichtbaar
Premier Schoof grijpt de regie nu in dit dossier. Beschamend natuurlijk voor de BBB die op dit terrein dé oplossing beloofde. De contouren van een oplossing zijn niet eens zichtbaar. In mei moet er nu een plan zijn. Links en rechts klinken al wel geluiden dat de bouw en andere sectoren niet inleveren omwille van de landbouw. Het kabinet moet keuzes maken. Voor een in de aard populistische partij is dat pijnlijk.