VarkensNieuws

Ontheffing voor praktijkonderzoek vierdagen-eis zeugen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken geeft drie praktijkbedrijven nog deze week een ontheffing voor onderzoek naar de vierdagen-eis voor groepshuisvesting van zeugen. Dat heeft Dijksma toegezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierenwelzijn.

Kamerleden Rudmer Heerema (VVD) en Carla Dik-Faber (CU) vroegen de staatssecretaris om een oplossing voor de eis van groepshuisvesting voor zeugen vanaf vier dagen na dekking, terwijl volgens de Europese norm 28 dagen geldt.

Dijksma wil de vierdagen-eis niet schrappen. “Volgens gegevens van de NVWA voldoet 70 tot 75 procent van de zeugenbedrijven aan de eisen. Zij hebben investeringen gedaan en de bedrijfsvoering aangepast om aan deze eisen te voldoen. Als we deze verplichting nu weer intrekken, hebben de voorlopers voor niks geïnvesteerd en kunnen we claims verwachten. Dat willen we niet”, aldus Dijksma. Wel is er €100.000  beschikbaar voor knelgevallen. Dit geld is voor de helft afkomstig van de overheid, de andere helft is afkomstig van het bedrijfsleven. “Onderzoek naar de vierdagen-eis ondersteun ik wel van harte, daarom worden ook de ontheffingen verleend voor de bedrijven om onderzoek te doen”, aldus Dijksma.