Foto: Bert Jansen AlgemeenOpinie

’Onophoudelijk gebeuk tegen veehouderij’

Het lijkt een onophoudelijk gebeuk tegen de veehouderij. Na de ‘misstanden’ van Varkens in Nood klinkt nu de onheilstijding van de zelfverklaarde ‘Eerlijke Bankwijzer’.

Nederlandse banken investeren volgens deze portal vele miljarden in dieronvriendelijke vleesindustrie. Dierenwelzijn staat in het rijtje thema’s tussen wapens, klimaat, mensenrechten en gendergelijkheid.

‘Eerlijke Bankwijzer: de term ‘eerlijk’ is hier anders ingevuld dan in overleg mét het bedrijfsleven zou zijn gebeurd

Eerlijke Bankwijzer is een samenwerkingsverband van vakbond FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam, Pax en World Animal Protection. De term ‘eerlijk’ is hier op zijn minst anders ingekleurd dan in een gezelschap mét bedrijfsleven. Snijdt de kritiek hout? Vooropgesteld dat misstanden altijd verwerpelijk zijn; bedrijven die opereren binnen de wettelijke kaders valt niets te verwijten. Het simpele feit dat de organisaties deze regels niet ver genoeg vinden gaan, heeft niets met eerlijkheid te maken.

‘Met name Rabobank krijgt ervan langs’

Volgens de bankwijzer zit het qua beleid doorgaans wel goed bij de banken, maar schort het vooral aan de uitvoering. Met name Rabobank krijgt ervan langs, maar ook ABN Amro en ING gaan niet vrijuit.

Eerlijke Bankwijzer gebruikt termen als plofkip, dierfabriek en kooivarken. Dit is activistische taal. De vraag is hoe de consument deze ‘geframede’ retoriek plaatst. Het tast de geloofwaardigheid van een écht eerlijke bankwijzer in ieder geval wel aan.