PluimveeNieuws

Ongevaccineerde leghennen door productieproblemen vaccinfabrikant

Boxmeer – Legpluimveehouders krijgen de komende maanden jonge hennen die niet zijn gevaccineerd tegen coccidiose.

Wegens problemen met de productie kan diergeneesmiddelenproducent MSD Animal Health Nederland / Intervet Nederland B.V. de vaccins Paracox 5 en 8 niet leveren. De productie- en leveringsproblemen doen zich al sinds enkele maanden voor, maar zijn niet ‘aan de grote klok gehangen’. Wel hebben opfokorganisaties legpluimveehouders die jonge hennen hadden besteld geïnformeerd. De eerste niet gevaccineerde koppels leghennen worden nu zo’n beetje uitgeleverd. MSD werkt er hard aan om de vaccinproductie weer te kunnen hervatten. Dat kost veel tijd omdat eerst allerlei kwaliteitstesten moeten plaatsvinden voordat het vaccin weer geleverd kan worden.

In oktober weer levering

Volgens een woordvoerder van de COBK, de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens, waarbij legbroederijen en legopfokorganisaties zijn aangesloten, verwacht MSD in oktober het vaccin weer te kunnen leveren. De COBK had op 7 juli een gesprek gehad met de leverancier over de leveringsproblemen. De producent kan wegens de vakantie niet reageren.

Paracox 8 tegen coccidiose

Naar schatting wordt normaliter zo’n 90 procent van de opfoklegkuikens in Nederland tegen coccidiose gevaccineerd. Paracox 8 is het meest gebruikte vaccin. Het bevat 8 stammen van Eimeria, de darmparasiet die coccidiose veroorzaakt, ook E. brunetti, E. tenella en E.necatrix, de drie Eimeria-species die vooral bij leggende kippen voorkomen.

Nu opfokkuikens niet door vaccinatie beschermd kunnen worden, is een ‘gecontroleerde’ veldinfectie een alternatief om ze resistentie tegen coccidiose te laten opbouwen. Dit vergt veel aandacht van opfokkers en opfokbegeleiders om schade en uitval van zo’n veldinfectie beperkt te houden. Het is ook mogelijk de opfokhennen tegen coccidiose te beschermen door een anti-cox-middel door het voer toe te dienen. Er zouden ook andere coccidose-vaccins zijn toegepast, maar daarmee is tot nu weinig bekendheid. De COBK heeft via het Bureau Registratie Diergeneesmiddelen in het buitenland toegelaten middelen ook in Nederland geregistreerd te krijgen.

[([002_rb-image-2661104.jpeg]:inzetgroot)]

Het is mogelijk opfokhennen tegen coccidiose te beschermen door een anti-cox-middel.

Vepymo

Broederij/opfokorganisatie Vepymo in België, die sinds enkele jaren ook een dochterbedrijf in Nederland heeft, past deze werkwijze al jarenlang met succes toe. “Wij zien geen verschillen in aantal coccidiose-uitbraken tussen al dan niet gevaccineerde hennen”, schrijft Vepymo in zijn deze week uit te komen nieuwsbrief. Het bedrijf past een intensief begeleidingsschema toe van minstens negen bezoeken per ronde en monitort de coccidiose-situatie nauwgezet. Onder meer om te voorkomen dat een bepaalde Eimeria-soort de overhand krijgt.

Stress vermijden

Pluimveedierenarts Rob Vriens van DAP Ysselsteyn, gespecialiseerd in (opfok)legkippen, adviseert legpluimveehouders die een ongevaccineerd koppel jonge hennen krijgt, ervoor te zorgen dat de opvang op alle fronten top is en stress bij de dieren te vermijden. Voorts met de hennenleverancier te overleggen over wat er in de opfok wel of niet is gebeurd en of er een beeld van coccidiose is gezien. Met de voerleverancier te overleggen of er bepaalde extra veiligheden in het voer ingebouwd kunnen worden. En verder goed op het koppel te letten, op de signalen die de ‘dames’ afgeven, water- en voeropname goed te monitoren en direct actie te ondernemen zodra zich afwijkingen voordoen.

Beheer
WP Admin