Onderzoek WUR: neonicotinoïden ook schadelijk voor vogels
Vogels als huismussen, patrijzen en wilde eenden kunnen ernstige gezondheidsschade oplopen door blootstelling aan neonicotinoïden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).
De vogels kunnen de gewasbeschermingsmiddelen binnenkrijgen via voedsel. Van bijen en hommels was al langer bekend dat ze slecht bestand zijn tegen deze groep insecticiden. Lange tijd dacht men dat de stoffen op vogels weinig effect zouden hebben. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) concluderen nu dat die aanname niet klopt.
De wetenschappers analyseerden alle informatie uit bijna vijftig studies naar de effecten van de bestrijdingsmiddelen op vogels. Het beeld dat daaruit naar voren komt, is dat neonicotinoïden “een negatieve invloed hebben op vrijwel elk aspect van het vogelleven”.
Afwijkende bloedwaarden door neonicotinoïden
Door blootstelling aan de stoffen kan onder meer het oriëntatievermogen verminderen, waardoor trekvogels de weg kwijtraken. Onderzoekers zagen ook jongen met complicaties, vogels met afwijkende bloedwaarden en vogels die korter leefden nadat ze met de middelen in aanraking waren gekomen. “Deze effecten zouden absoluut niet onderschat mogen worden”, stelt onderzoeker Elke Molenaar.
Het gebruik van de middelen is al jaren aan banden gelegd in de Europese Unie. Op dit moment is volgens toelatingsinstantie Ctgb alleen de werkzame stof acetamidiprid nog goedgekeurd in Europa. In 2018 werden drie soorten nenoics totaal verboden. Gewasbeschermingsmiddelen op basis van clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam mogen sindsdien alleen nog worden gebruikt in gesloten, permanente kassen, aldus het Ctgb.
Buiten de EU worden neonics nog wel gebruikt. Ook zijn in de EU soms uitzonderingen mogelijk. Bovendien zien de onderzoekers dat “in hoog tempo nieuwe, vergelijkbare gewasbeschermingsmiddelen worden ontwikkeld en op de markt gebracht”.
De analyse van Molenaar en haar collega’s is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ecology Letters.
Mede-auteur: Johan Oppewal
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.
Lekker interssant is vijf verboden en dan nu als agrarischblad op rakelen kan hoor is dit wake of d66 gel’l