Onderzoek WUR naar objectief vaststellen geurhinder veehouderij
Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn of geurhinder objectief is vast te stellen met sensoren en andere meetmethoden. Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) verwacht het lopende onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) hierover dan met de Tweede Kamer te kunnen delen.
BBB-Kamerlid Cor Pierik vroeg om de voortgang van het onderzoek naar objectieve bepaling van geuroverlast met sensoren en andere technologische ontwikkelingen. Volgens hem is de beleving van geur voor iedereen anders. Dus is de overlast die mensen beleven ook voor iedereen anders. “Voor ons staat als een paal boven water dat de geurhinder van veehouderbedrijven niet mag leiden tot het gedwongen sluiten van veehouderijbedrijven”, aldus Pierik tijdens het debat. “Natuurlijk moeten bedrijven geur- en geluidsoverlast wel zoveel mogelijk beperken. Innovaties kunnen daarbij helpen”, vindt Pierik.
Inzet op innovaties in veehouderij
Staatssecretaris Jansen zegt dat het kabinet in brede zin inzet op innovaties in de veehouderij. “Bij de aanpassing van de geurwetgeving neem ik de potentie van technische maatregelen mee”, aldus de staatssecretaris. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan luchtwassers en aanpassingen aan lucht- en stalsystemen in de veehouderij. Het onderzoek naar de inzet van chemisch-analytische sensoren om geurhinder te bepalen loopt inmiddels. Hij benadrukt daarbij wel dat deze methode nu nog niet praktisch toepasbaar is voor vergunningverlening.
BBB-er Pierik wilde zich tijdens het debat niet uitlaten over de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat omwonenden met het huidige geurbeleid onvoldoende worden beschermd. Inéz Kostic (PvdD) vroeg Pierik of BBB het met de rechter eens is en ook vindt dat het beleid aangescherpt moet worden om burgers beter te beschermen tegen geurhinder. Pierik antwoordde dat hij vindt dat de veehouderij al heel veel maatregelen heeft genomen en dat de geurhinder al behoorlijk is gereduceerd. “Er is al veel progressie geboekt en daar zal de sector ook de komende jaren mee verder gaan”, aldus Pierik. Hij wijst er daarnaast op dat de veehouderij niet de grootste veroorzaker is van geuroverlast.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.