Alleen uit Friesland komen meldingen van aanvallen van een goudjakhals. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

Onderzoek wijst uit: goudjakhals beet schaap dood in Friesland

Een goudjakhals heeft in november vorig jaar een schaap doodgebeten in Lioessens, een dorp in het noorden van Friesland.

Het lijkt erop dat zich in die provincie een goudjakhals heeft gevestigd, want er is daar vorig jaar vaker vee aangevallen door zo’n roofdier. Dat blijkt uit de meest recente resultaten van DNA-onderzoek op aangevallen vee die BIJ12 vrijdag publiceerde. BIJ12 handelt voor de provincies onder meer wolvenschade af.

Alleen in Friesland aanvallen goudjakhals

Als een veehouder doodgebeten of aangevallen dieren in zijn wei vindt, zorgt BIJ12 dat DNA-materiaal wordt afgenomen. Daaruit moet blijken of een wolf toesloeg. Provincies vergoeden wolvenschade. Friesland vergoedt ook schade die een goudjakhals heeft veroorzaakt, al is daar nog geen officiële schaderegeling voor. Alleen uit Friesland komen meldingen van aanvallen van een goudjakhals.

BIJ12: ook honden vallen vee aan

Uit de cijfers van BIJ12 komt tevens naar voren dat honden ook geregeld vee aanvallen. In Roden in Drenthe ontstond onrust over wolven toen een pink dood in de wei lag, maar dat blijkt nu het werk van een hond. Datzelfde geldt voor schapen die in het Friese Hallum werden doodgebeten. Ook in Gelderland en Limburg greep een hond schapen. In Zwiggelte in Drenthe viel een hond een paard aan, aldus BIJ12.

Beheer
WP Admin