Onderzoek: volop toekomstperspectief voor veiling Sint-Annaland
Veiling Sint-Annaland op Tholen is bijna 95 jaar, maar nog springlevend. Er is volop toekomstperspectief voor de veiling, is de conclusie van een extern onderzoek in opdracht van het veilingbestuur. Maar er moet wel een en ander gebeuren om ook in de toekomst te kunnen blijven bestaan. Actievere marktbenadering, klantgerichtheid en verbetering van de bedrijfsvoering staan daarbij centraal.
De Coöperatieve Vereniging Land- en Tuinbouwveiling Sint-Annaland en Omgeving is de laatste aardappelveiling in Nederland. De veiling is gespecialiseerd in het leveren van de eerste nieuwe aardappelen van het jaar, zoals Frieslanders en Doré’s. Een delicatesse onder de aardappelen. Die worden door 42 aardappeltelers geteeld en aan de veiling in Sint-Annaland geleverd. De jaaromzet schommelt tussen de 7 miljoen en 10 miljoen kilo en in euro’s tussen de €2,5 en €4 miljoen.
De aardappelen dragen een eigen keurmerk, Alvantho. Die afkorting staat voor ‘Alles van Tholen.’ Alvantho wil een sanctieregeling gaan introduceren voor leden die buiten de veiling om verkopen.
Eerste aardappelen gepoot
Half februari zijn de eerste percelen aardappelen van dit seizoen gepoot op Tholen. Deze week gaan er nog meer aardappelen de grond in. Als alles meezit kunnen eind mei, begin juni de eerste vroege aardappelen worden gerooid en geveild, verwacht veilingdirecteur David Hage.
Edward van den Eijnden uit Tholen gaat volgend jaar een belangrijk deel van de taken overnemen van David Hage, die dan met pensioen gaat. De komende tijd gaat hij al aan de slag bij de veiling als commercieel medewerker.
Van den Eijnden was zelfstandig commissionair in de groente- en fruitsector en een belangrijke handelspartner voor Bakker Barendrecht, hofleverancier voor AH. Hij voerde innovaties door op het gebied van smaak, uitstraling, versheid, houdbaarheid en verpakking. Zoals de dagelijkse aanvoer van verse aardbeien, geschilde asperges en de introductie van Tasty Tom-tomaten. De laatste jaren heeft hij zich ook beziggehouden met het ontwikkelen van vertical farming.