Vergister op een ander bedrijf - Foto: Koos van der Spek AlgemeenNieuws

Onderzoek naar Flevolands bedrijf in coproducten

Opsporingsdiensten (NVWA, IKLT en politie) doen een onderzoek naar illegale activiteiten bij een Flevolands bedrijf dat coproducten verhandelt en vervoert.

Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag gemeld.

Het Flevolandse bedrijf leverde grondstoffen voor covergisters in Gelderland en Flevoland. Het bedrijf kwam bij de diensten in beeld bij een analyse van het Transport Informatie- en Expertisecentrum (TIEC), een samenwerkingsverband van NVWA, politie, Douane, de Inspectie SZW en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Oneerlijke concurrentie

Het onderzoek richt zich onder andere op de vraag of het bedrijf zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie door schijnconstructies, of de overtreding van rij- en rusttijden. Er wordt ook gekeken naar de verwerkte producten die mogelijk verboden stoffen bevatten.

Coproducten worden gebruikt in covergisters, samen met dierlijke mest.

Milieu- en voedselveiligheid mogelijk in gevaar

De opsporingsinstanties hebben dinsdag onderzoek gedaan bij het bedrijf en administratie in beslag genomen. Dat betreft onder andere de mestboekhouding en de tachografen op de transportmiddelen.

Bij de verwerking van illegale producten in coproducten, kunnen milieu- en voedselveiligheid in gevaar komen. De reststoffen van covergisters komen na vergisting als mest in de landbouw terug, en kunnen daarna in de voedselketen of bodem terechtkomen.

Het vergisten van verboden stoffen kan ook een veiligheidsrisico voor de directe omgeving opleveren, aldus de NVWA.

Beheer
WP Admin