In Hoge Hexel wordt het methaangas opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit en ingevoerd op het netwerk. - Foto: Jan Willem Schouten VarkensColumn

‘Ondernemer bepaalt succes van vergister’

Alle seinen staan op groen voor eigen energieproductie. Het wordt echter pas een succes als het proces de nodige aandacht krijgt.

De aandacht voor energieproductie met biomassa is groot. Dat bleek onlangs tijdens een bijeenkomst in het kader van het 10-jarig bestaan van het Energie Fonds Overijssel, bij Biogas Hoge Hexel. Door de extreem hoge energieprijzen en de goede subsidiemogelijkheden is investeren in een vergister interessanter dan ooit. Dat kan grootschaliger met de optie om biogas te produceren, zoals in Hoge Hexel gebeurt. Maar op kleinere schaal is ook een prima alternatief om vervolgens het bedrijf energieneutraal te maken en misschien een deel van de mest verder te bewerken.

Vakmanschap, ondernemerschap en toewijding zijn cruciaal om succesvol mest te vergisten

Bacteriën zijn kieskeurig

Hoe dan ook: in alle gevallen geldt dat vergisten niet automatisch gaat. De bacteriën doen wel het grote werk, maar niet onder alle omstandigheden. Bij Biogas Hoge Hexel zijn ze door schade en schande wijs geworden. Ze voeren een deel van de mest om te vergisten aan van collega-veehouders. Sommige leveranciers dachten niet verder dan hun eigen erf en leverden enkele vrachten kwalitatief beroerde mest. Het gevolg is dat de gasopbrengst wegvalt en het weken duurt alvorens de vergister weer op 40 kuub gas per uur zit. Zo’n grap kost dus handen vol geld.

Leveranciers vervangen

Bij deze veehouders haalt Biogas Hoge Hexel geen mest meer. Een vergister moet jaarrond de maximale capaciteit draaien. Anders verdubbelt de kostprijs zomaar. Vakmanschap, ondernemerschap en toewijding zijn cruciaal om succesvol mest te vergisten. Dat is ook de ervaring van Willem Dubbelman van het Energie Fonds Overijssel. Op papier is het rendement van een vergister prima uit te rekenen. Maar als de energieproductie tegenvalt doordat de eigenaar er weinig van bakt, vergeet het dan maar. Dubbelman wijst daarom op het belang van de ondernemer voor het slagen van een biogasproject.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSMEST

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Ook heel belangrijk is wat voor verkoopcontract je hebt: vaste prijs of variabele prijs. Duur mais kopen voor een vaste stroomprijs van 18 cent per kwh is geen vetpot.

Beheer
WP Admin