De monomestvergister in Hoge Hexel trekt de aandacht. De hoge energieprijs is voor veel veehouders reden om zich te verdiepen in vergisting. - Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

Energiefonds is royaal met financiering mestvergisting

Het Energie Fonds Overijssel bestaat tien jaar en vierde dat bij Biogas Hoge Hexel. Een monomestvergister die op vleesvarkensmest 40 kuub biogas per uur produceert.

De enorme stijging van de energieprijs heeft iedereen verrast. Ook ingewijden, zoals Willem Dubbelman van het Energie Fonds Overijssel (EFO). Dubbelman: “Dit heeft ons overvallen. Biogas produceren is nu enorm rendabel.” Het fonds vierde zijn tienjarig bestaan. Dat deed het bij Biogas Hoge Hexel, een van de projecten die het EFO financiert. In Hoge Hexel hebben varkenshouder Willy Tijs en CCS Energie-advies een monomestvergister die draait op vleesvarkensmest.

Het EFO financiert de energietransitie in heel Overijssel tot iets over de provinciegrens. Biomassa, dus ook vergisting, speelt een grote rol in die energietransitie. Het fonds kan meer risico nemen dan banken en financiert op zichzelf staande projecten, zoals Biogas Hoge Hexel dat een miljoen euro heeft gekregen van het fonds. Voor Biogas Hoge Hexel is het fonds een uitkomst. Los van hun overige bedrijfsactiviteiten financiert het EFO hun mestvergister en verlangt verder geen onderpand dan alleen dit stuk techniek.

Energierendement

Het EFO heeft € 250 miljoen uit staan. Tien jaar geleden is het fonds gestart met € 200 miljoen. Tijdelijk is het kapitaal verhoogd geweest met € 80 miljoen, maar de Europese investeringsbank heeft later € 50 miljoen beschikbaar gesteld. Het fonds financiert op drie manieren: leningen, achtergestelde leningen en aandelenkapitaal. De rente voor de financiering van vergisters zit tussen 3% en 4,5%. Met een achtergestelde lening is de rente 1,5% tot 2% hoger dan voor een gangbare lening. Dubbelman: “Voor het Energie Fonds Overijssel in nul rendement op het vermogen goed. Het gaat ons om energierendement.”

Ondanks de huidige, torenhoge energieprijs is geld lenen aan vergisters niet zonder risico, betoogt Dubbelman. Biogas Hoge Hexel draait ver boven verwachting. De onderneming heeft jaarlijks geen 20.000 ton mest nodig om de maximale gasproductie te bereiken, maar 13.500 ton. Het toverwoord is aandacht en secuur werken. Als de kwaliteit van ingaande varkensmest ineens tegenvalt, blijft van de gasproductie weinig meer over. Die ervaring heeft men bij Biogas Hoge Hexel al opgedaan. En dan duurt het zomaar drie weken voor de vergister weer op de beoogde productie zit van 1.000 kuub biogas per dag. De kostprijs stijgt dus enorm als het proces tegenvalt, vat Dubbelman het verhaal samen. Dubbelman: “De rol van de ondernemer is heel belangrijk. Die moet het proces in de vingers hebben.” Het grootste project dat het EFO meefinanciert is Agro Energie Hardenberg. Een co-vergister die warmte, elektriciteit en 20 miljoen kuub biogas produceert.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin