Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Omzet pluimveesector € 5 miljard per jaar

De pluimveesector is van onschatbare waarde voor de Nederlandse economie. Dat stelt de pluimveeverwerkende industrie, verenigd in Nepluvi. De brancheorganisatie is actief bezig de positieve kanten van de pluimveesector onder de aandacht te brengen, zoals werkgelegenheid en het belang van export.

Ongeveer 25.000 mensen zijn werkzaam in verschillende onderdelen van de sector, waaronder broederijen en andere pluimveebedrijven, slachterijen en retail. De pluimveesector speelt een belangrijke rol in het creëren van werkgelegenheid in Nederland. Dit zorgt dus voor stabiele inkomsten voor een groot aantal Nederlandse huishoudens.

Voor € 3 miljard aan export

Jaarlijks genereert de pluimveesector ongeveer € 5 miljard aan inkomsten. Een aanzienlijk deel daarvan (€ 3 miljard) komt uit export. Deze export strekt zich uit van binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk tot aan Azië en Afrika, waardoor de Nederlandse pluimveesector een belangrijke pijler is voor zowel de binnenlandse voedselvoorziening als de economische groei van het land. “De Nederlandse pluimveesector verdient onze volle aandacht en waardering vanwege de substantiële bijdrage aan onze economie”, zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat.

“Wat wij zelf niet consumeren in de EU, zoals looppootjes, exporteren we voornamelijk naar Aziatische en Afrikaanse landen. Vleugeltjes en andere producten gaan de hele wereld over. Onze exportactiviteiten zijn essentieel om wereldwijd de afzet van onze producten te garanderen, waardoor we kunnen zorgen dat kipfilet betaalbaar blijft in de Nederlandse winkels. Bovendien, als deze export wegvalt, zouden we deze producten moeten vernietigen, wat tegen onze duurzaamheidsprincipes indruist.”

Lees ook: ‘Import uit Oekraïne doet pluimveesector de das om’

Beheer
WP Admin