Foto: Roel Dijkstra AlgemeenAchtergrond

Omzet multifunctionele landbouw in 5 jaar verdubbeld

De omzet van de multifunctionele landbouw is in de afgelopen 5 jaar verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.

Op woensdag 29 mei, de Dag van de Multifunctionele Landbouw, worden de cijfers gepresenteerd.

De omzet groeide tussen 2013 en 2018 naar € 887 miljoen. 25% van de Nederlandse boeren en tuinders pakt een tweede maatschappelijke tak op. Dit zijn circa 13.500 agrarische bedrijven.

De grootste activiteit is boerderijverkoop met een omzet van € 271 miljoen. Hierna volgen zorglandbouw (€ 250 miljoen), recreatie (€ 221 miljoen), agrarische kinderopvang (€ 78 miljoen) en natuurbeheer (€ 66 miljoen).

In 2011 was de omzet nog € 491 miljoen. In dat jaar waren er 1.050 multifunctionele-landbouwbedrijven. Toen maakte recreatie de hoogste omzet met € 156 miljoen.

Multifunctionele landbouw steeds relevanter

LTO Nederland schat de totale omzetpotentie van multifunctionele landbouw op € 1,5 tot 2 miljard. De stijgende omzet maakt dat de sector steeds relevanter wordt. LTO Nederland gaat daarom samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontwikkelruimte creëren en knelpunten wegnemen. Regelgeving, financiën en opvolging zijn enkele knelpunten. LNV zet hiervoor het Platform Multifunctionele Landbouw op.

De Dag van de Multifunctionele Landbouw in Beesd is georganiseerd door LTO Nederland in samenwerking met het ministerie van LNV.

Beheer
WP Admin