AlgemeenAchtergrond

Olieprijs in vrije val, diesel mee omlaag

De olieprijzen zitten in een neerwaartse spiraal waar de producenten maar niet uit weten te ontsnappen. Woensdag kostte een vat Noordzeeolie $90,94, de laagste prijs in twee jaar tijd en meer dan 20 procent minder dan in juni dit jaar.

Daarmee komen ze akelig dichtbij de $90, wat gezien wordt als het break-even point voor de OPEC-landen (12 landen die samen circa een derde van de olievoorraad in handen hebben).

Woensdag gaf de Iraanse ministerie van oliezaken aan dat de OPEC-landen geen extra vergadering zullen inlassen, voor de al geplande afspraak op 27 november, om de productie te verlagen. Daarmee werd het duidelijk dat er voorlopig waarschijnlijk weinig zal veranderen, waardoor de prijzen nog verder daalden. Ook een rapport van het Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) drukte de prijzen; hieruit bleek dat de olievoorraad in de Verenigde Staten groter was dan verwacht. Al met al lijkt het waarschijnlijk dat de prijzen de komende week dan ook nog verder zullen dalen, en er voor december in ieder geval weinig uitschieters naar boven te verwachten zijn, tenzij geopolitieke spanningen het speelveld veranderen. Het effect hiervan is te zien in de dieselprijs. Deze bedroeg woensdag €1,048 per liter bij inkoperscollectief Farmers4all bij een afname van 4.500 liter, de laagste prijs in een jaar tijd.

Ook de stroomprijzen gingen naar beneden. Piekstroom op 2015 daalde het hardst, met bijna 60 cent naar een prijs van €56,98 per MWh, nadat de gasprijzen weer lijken te stabiliseren. Dalstroom op 2015 kostte woensdag €41,58 per MWh, 16 cent lager dan de voorgaande week. Vooral de dalende kolenprijs is hierop van invloed. Daarnaast is er ook een afname van de vraag te zien de afgelopen week. Mits de temperatuur niet ineens in elkaar zakt, voorspelt Nuon dat de stroomprijs de komende weken naar beneden zal blijven bewegen.

De gasprijs steeg als enige lichtjes ten opzichte van vorige week, maar met 30,22 cent per kuub ligt deze nog altijd lager dan in de maand september. Het feit dat Oekraïne een deal heeft gesloten met Noorwegen voor de levering van gas komende winter zorgt op de markt voor wat meer rust, omdat hierdoor de druk van de ketel is wat betreft de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Naar verwachting zal deze de komende tijd stabiliseren, en mogelijk licht dalen.

Beheer
WP Admin