AlgemeenAchtergrond

Olieprijs daalt onder $100 per vat

Voor het eerst dit jaar daalt de olieprijs onder de veelbesproken grens van $100 (€ 77) per vat. Eerder werd voorspeld dat de olieproducerende landen zouden ingrijpen als het zover zou komen, en dat lijkt ook te gebeuren.

Saoedi-Arabië, de grootste producent, kondigde woensdag aan de productie met 400.000 vaten per dag te gaan verlagen. De olieprijs daalde desondanks woensdag verder en bereikte een dieptepunt met een prijs van $98,62 voor een vat Noordzeeolie, het laagste niveau in zeventien maanden tijd.

Eerder deze weken brachten het Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) en de verzamelde olieproducerende landen (OPEC) rapporten uit, waarin zij hun verwachtingen wat betreft de vraag naar olie naar beneden bijstelden. Als één van de oorzaken wordt de Chinese economie genoemd, die dit jaar minder hard lijkt te groeien dan eerder verwacht werd, en waardoor de vraag uit China naar olie tegenvalt. Het aanbod is daarnaast nog altijd groot, met een Amerikaanse productie die afgelopen maand op het hoogste niveau sinds 1986 was. Ook vanuit Libië stijgt het aanbod nog wekelijks, ondanks de strijd die in het land woedt. Toch gaven de OPEC-landen via een vertegenwoordiger aan zich geen zorgen te maken, omdat de prijs naar verwachting in de wintermaanden weer zal toenemen. De dieselprijs daalde niet mee met de olieprijs. Deze bedroeg donderdag €1,07 per liter bij een afname van 4.500 liter bij inkoperscollectief Farmers4all, één cent lager dan de week daarvoor.

De stroomprijs lijkt zich na een aantal weken van voorzichtig stijgen weer te stabiliseren. De prijs voor dal-stroom lag donderdag een euro lager dan afgelopen week, en was €45,60 per MWh op 2015. Nuon noemt als oorzaak de Duitse markt-, CO₂- en kolenprijzen, die nog altijd laag zijn en daardoor de Nederlandse kostprijs ook laag houden. Ook de gasprijs voor komend jaar blijft rond hetzelfde niveau steken. Donderdagochtend stond de TTF-notering op €23,99 per kuub voor 2015, maar nieuws uit Oekraïne kan nog altijd voor grote prijsveranderingen zorgen.

Beheer
WP Admin