<em>Foto: ANP</em> PluimveeNieuws

Oekraïne en VS koplopers bij EU-eierimport en -export

Oekraïne was in het eerste kwartaal van dit jaar met 1.897 ton de belangrijkste exporteur van eieren en eiproducten naar de EU; 47,5% van de EU-eierimport kwam uit dit Oost-Europese land.

Bij de export staan de Verenigde Staten op de tweede plaats van exportbestemmingen van eieren en eiproducten in de eerste drie maanden. De 10.528 ton was goed voor 16% van de EU-eierexport. Dat is kort achter de 10.908 ton (17%) van lijstaanvoerder Zwitserland.

VS werd importeur dankzij vogelgriep

De topposities van Oekraïne en de VS zijn opvallend, want tot vorig jaar werd Oekraïne niet apart vermeld in de statistieken van de EU-eierinvoer en uitvoer, terwijl de VS altijd hoog stond op de lijst van eierexporteurs naar de EU. Maar in 2015 werden de VS door vogelgriep naast eierexporteur vooral eierimporteur en eindigden de VS met 49.473 ton als 2e in het overzicht van exportbestemmingen, goed voor 17% van de EU-uitvoer. Achter Japan, al jaren de belangrijkste exportbestemming.

Oekraïne klopte vorig jaar hard op de deur van de EU. Na India was Oekraïne het belangrijkste herkomstland, goed voor 17% van de EU-eierimport.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Beheer
WP Admin