Premium
Oogsten van tarwe in het district Starobeshevsky, Oekraïne. Rusland en Oekraïne bedienen samen ongeveer 30% van de wereldtarwemarkt. - Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

Oekraïne-crisis kan voedselketen ernstig verstoren

Reacties

 1. @Breukink: Wat de Oekraïners er zelf van vinden is vrij duidelijk. Ze vinden dat ze een speelbal zijn geworden tussen Rusland en Europa. Eigenlijk willen ze gewoon met rust gelaten worden, zelfstandig zijn en bij geen van beiden horen.

 2. @Armer. Niemand in een democratie kan een ander in zijn kamp halen als diegene er niet zelf om vraagt mee te mogen doen. Hier zit het verschil met de Russen (al eeuwen), die hun setteliet landen envoudig verplichten dingen wel of niet te doen die de Russen goed uitkomen. Ik denk dat Poetin inbindt omdat zijn “beschermelingen”de Oligarchen geen behoefte hebben aan Sancties die hun Financiele Vrijheid aantasten. Ik denk dan ook dat zij hun beschermheer de broek opbinden. Dit zullen wij nooit weten.

  1. Nee hoor. Rusland en oekraine zullen hun graan gewoon in de wereld verkopen. Komen er twee verschillende prijzen. De lagere prijs voor graan uit de zwarte zee regio zal interessant zijn voor azie en afrika. Landen uit die twee werelddelen zullen geen graan meer kopen uit amerika en europa. Er komt geen minder graan door een eventuele oorlog.

  2. Help het hard hopen alleen de dreiging al zal landen aanzetten tot het aanleggen van strategische voorraden.
   Dat kan de markt maar zo voor 1 of 2 jaar ernstig verstoren .
   Het domino effect :als er een mee begind is het einde zoek .
   Je hebt gezien hoe het ging bij het begin van de corona epidemie.
   Toen sloegen mensen elkaar bijna de schedel in voor een rol toiletpapier

 3. Precies, het is het westen die zijn afspraken niet nakwam. Het westen zouden de ex- sovjet landen niet bij europa en niet bij de navo halen. Beide is wel gedaan. Rusland is bang dat het westen ook oekraine inlijft bij de navo waardoor raketten op een paar uur van moskou staan. Een land kan geen navo-lid worden als het al in oorlog is. Daarom de inval de krim. Poetin wil de gemaakte afspraken duidelijker op papier zetten en drijgt nu met een grotere oorlog met oekraine. Oekraine mag niet bij europa én nietbij de navo maar het westen willen niet tekenen. Amerika wil niet dat europa heel veel gas uit rusland koopt omdat ze dan zelf minder kunnen verkopen aan europa. Amerika is de agressor.

  1. En wat vinden de mensen op de straat in de Oekraïne er zelf van .
   Of mogen die niet over hun eigen toekomst beslissen

  2. Ik lees u reactie met enige ergernis het is niet het westen wat of welke de agressor is maar Rusland.
   Door de veranderde verhoudingen in de wereld lees het verminderen van de bijdrage aan de NAVO moet Europa daar weerstand aan bieden, maar we zijn niet bereid een fatsoenlijk en goed getraind leger met goed materieel te bekostigen dus likken we Poetin zijn ….

Beheer
WP Admin