Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

NVWA oorzaak van lek over bestrijdingsmiddelen

Een administratieve fout bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft ertoe geleid dat Greenpeace de beschikking kreeg over vertrouwelijke gegevens over de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

De milieuorganisatie Greenpeace publiceerde vorige week vertrouwelijke cijfers over de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in de jaren 2010-2013. De organisatie van producenten en leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen, Nefyto, was daarover ontstemd, omdat op basis van de gegevens bedrijfsvertrouwelijke informatie op straat is gekomen.

Juridische procedure tussen Greenpeace en NVWA

Staatssecretaris Van Dam legt in een brief aan de Tweede kamer uit dat de NVWA de vertrouwelijke stukken heeft verzonden aan de rechtbank in het kader van een juridische procedure tussen Greenpeace en de NVWA. Daarbij heeft de NVWA verzuimd aan te geven dat er vertrouwelijkheid op de stukken rustte. De rechtbank heeft de stukken vervolgens doorgestuurd aan Greenpeace.

Van Dam heeft zijn excuses aangeboden aan Nefyto. Bij de NVWA zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat hetzelfde nog eens gebeurt.

Bekijk een bewerking van Greenpeace van de gelekte cijfers.

Beheer
WP Admin