AlgemeenNieuws

Nufarm boekt minder winst

Melbourne – Nufarm heeft het afgelopen gebroken boekjaar een winst geboekt van Aus$37,7 miljoen (€26 miljoen).

Daarmee boekte de Australische producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden fors minder winst dan een jaar eerder. Dat komt vooral door omgerekend €33,7 miljoen aan herstructureringskosten.

Nufarm specialiseert zich in gewasbeschermingsmiddelen op basis van moleculen waarvan het patent is vervallen. Een andere specialist op deze ‘generieke’ markt is het Israëlische Adama. Nufarm zag de omzet met 15 procent toenemen tot omgerekend €1,81 miljard. Bij gelijkblijvende wisselkoersen was de omzet gestegen met 7 procent.

Nufarm had op de thuismarkt last van aanhoudende droogte. Het voorjaarsseizoen in de VS was eveneens teleurstellend. De Zuid-Amerikaanse markt, lees Brazilië en Argentinië, compenseerde deze effecten echter goeddeels. De Zuid-Amerikaanse markt was qua omzet voor Nufarm voor het eerst de grootste verkoopregio, nog voor de thuismarkt.

De Australische markt trekt volgens Nufarm aan. Omdat de neerslag in veel regio’s is toegenomen, zien boeren hun perspectief op een goede oogst en dus hoger inkomen toenemen. Tegelijk is door de nattigheid de kans groot dat de ziektedruk toeneemt. Boeren zullen daarom naar verwachting meer spuiten wat goed is voor de omzet van Nufarm.

Nufarm verkleinde eerder het personeelsbestand met 105 werknemers. Het bedrijf probeert de schuldpositie en het benodigde werkkapitaal te verkleinen. Het werkkapitaal is op jaarbasis met omgerekend  €110 miljoen gedaald terwijl de nettoschuld 19 procent is afgekomen tot omgerekend €345 miljoen.

Nufarm wordt steeds afhankelijker van de Braziliaanse markt en een belangrijk probleem is dat men in Brazilië gemiddeld 200 dagen nodig heeft om een rekening te betalen, tegen 90 dagen elders. Nufarm probeert het betaalgedrag in Brazilië te veranderen en scherper voorraadbeheer te plegen om een grote aanslag op werkkapitaal te verminderen.

Beheer
WP Admin