‘NPLG stopt, hoe dan wel?’
Het kabinet Schoof trekt de stekker uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dat dit zou kunnen gaan gebeuren, is geen hele grote verrassing. Het nieuwe kabinet had in het hoofdlijnenakkoord al aangegeven dat het niet verder wil met de invoering van het Transitiefonds.
Toen landbouw- en natuurminister Femke Wiersma recent ook de deadline voor het indienen van de provinciale plannen losliet, was het signaal wel duidelijk. Woensdag lekte het nieuws echt uit: de stekker gaat uit het NPLG.
Vlag uit bij boerenorganisaties
Bij boerenorganisaties gaat de vlag uit. Volgens Agractie kan de minister nu daadwerkelijk gaan werken aan perspectief voor boeren, een duurzame agrarische sector en een vitaal platteland. LTO-voorzitter Ger Koopmans vond de conceptplannen topzwaar, waarbij er te weinig oog én garantie was voor een toekomst voor de blijvende boeren. LTO ziet meer in investeringen in innovaties en agrarisch natuurbeheer.
Provincies zijn verrast over het stoppen met het NPLG. In de regio’s is in breed overleg afgelopen jaren keihard gewerkt aan de plannen, die nu van tafel zouden gaan zonder dat er een duidelijk alternatief is.
Dat het NPLG in zijn huidige vorm lastig uitvoerbaar was, dat was wel duidelijk. De budgetten die provincies nodig zeiden te hebben voor uitvoering van het beleid, waren vele malen hoger dan het beschikbare budget, dat met ruim € 24 miljard al niet mis was.
Doelen blijven overeind
De hamvraag blijft: hoe dan wel? De doelen op het gebied van natuur, stikstof, waterkwaliteit en klimaat blijven bestaan. De grote vraag is hoe het kabinet die wel verwacht te halen, nu er geen plan is en bovendien veel minder budget. De spanning voor Prinsjesdag wordt in ieder geval flink opgevoerd. Dan zal het kabinet toch met een nieuw plan moeten komen om de doelen op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat te halen.
Het is niet te hopen dat de koerswijzigingen van het nieuwe kabinet alleen maar leiden tot nog langer onduidelijkheid voor boeren, terwijl de deadlines voor het behalen van de doelen wel dichterbij komen. Want het antwoord op de vraag – Hoe dan wel? – is niet eenvoudig.