PluimveeNieuws

Notering oude kippen in de min

De notering voor slachtkippen dook deze week in de min. Afzetproblemen waren er al langer, maar brand in een Poolse slachterij zorgt voor extra overaanbod op de toch al volle markt.

De prijzen van slachtkippen (zowel uitgelegde leghennen als moederdieren) stonden al enkele maanden onder druk, sinds de afzet richting Afrika deze zomer stokte. Nadat afgelopen weekend een grote Poolse slachterij afbrandde, werd echter voor het eerst negatief genoteerd. Voor uitgelegde witte leghennen werd in Barneveld woensdagavond -3 cent per kilo genoteerd. De Vlaamse Deinze-notering stond deze week voor witte kippen op €0,00.

Pluimveehouder hoeft geen geld toe te leggen

Hoewel de Barneveld-notering negatief is, zouden pluimveehouders die op deze notering handelen geen geld hoeven toe te leggen. Dit omdat gewerkt wordt met toeslagen op de notering, waardoor zij met een toeslag van 7 tot 8 cent net in de plus uitkomen.

Nederlandse kippen naar Poolse slachterij

De prijzen van slachtkippen staan sinds begin september onder druk, nadat de export naar Afrika instortte toen Nigeria de grenzen sloot. Het afbranden van de Poolse slachterij Lech Drob zorgt echter voor extra druk op de markt. Hier werden ook Nederlandse uitgelegde kippen geslacht, die nu via een andere weg afgezet moeten worden op een toch al moeizame markt.

Geen zicht op snelle verbetering

Het is niet voor het eerst dat de prijzen van slachtkippen een dergelijk dieptepunt bereiken. Slechte jaren waren er onder andere tijdens de dioxinecrisis in België en tijdens de Nederlandse vogelgriepcrisis in 2003. In 2006 werd naar verluidt geld toegelegd om uitgelegde hennen kwijt te raken. Zover is het nu niet, maar op korte termijn lijkt er geen zicht op verbetering zolang de afzet niet op gang komt.

Beheer
WP Admin