<em>Foto: Bert Jansen</em> PluimveeNieuws

NOP komt met nieuwe richtprijs voor eieren

LTO/NOP komt vanaf 1 april met een nieuwe NOP-richtprijs voor eieren. Deze NOP-richtprijs 2.0 zal hoger liggen dan de huidige.

Gedurende maximaal een jaar zullen elke week de huidige en de nieuwe richtprijs worden gepubliceerd, zodat eierhandelaren en legpluimveehouders lopende contracten op basis van de huidige richtprijs kunnen omzetten naar een contract op basis van de nieuwe.

Met NOP-richtprijs 2.0 streeft de Begeleidingscommissie naar een richtprijs die de marktontwikkeling in de week van publicatie volgt en naar een richtprijs op een prijsniveau franco pakstation. Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de LTO/NOP Begeleidingscommissie: “We gaan terug naar de basis van de notering en daarmee af van structurele toeslagen.”

Correcties verlagen

Al geruime tijd zijn de inputgegevens voor de richtprijs achtergebleven bij de marktontwikkelingen en hielden structurele toeslagen op de richtprijs de uitbetaalde prijzen op niveau. De Begeleidingscommissie paste daarom eind 2014 enkele correcties toe, maar de toeslagen bleven.

Daarom gaat de Begeleidingscommissie nu de correcties op de inputgegevens van de noteringen Weser-Ems, Amsterdam (Agri) en A-Not (handelsnotering) flink verlagen. Dit zijn correcties voor de sorteerkosten, want de genoemde noteringen betreffen gesorteerde eieren, terwijl de NOP-richtprijs er een is voor ongesorteerde eieren. Bovendien wordt in de nieuwe notering de Barneveld-notering meegenomen. De input voor de notering voor kooieieren verandert vooralsnog niet. Wel zal de NOP-richtprijs voor bruine kooieieren met ingang van 1 april vervallen, omdat er relatief weinig en steeds minder van deze eieren worden geproduceerd.

Kennisgeving

Eierhandelaren nemen het nieuws van de nieuwe NOP-richtprijs voor kennisgeving aan, liet Anevei-voorzitter Hubert Andela in reactie weten. “De toeslagen, zo hoort men, zijn aan het afnemen. Een nieuwe notering is daarom overbodig”, aldus de voorzitter van de Nederlandse vereniging van eierhandelaren. “Maar Anevei gaat niet over noteringen van andere organisaties, dus we kunnen het nieuws van de NOP alleen voor kennisgeving aannemen.”

Pluimveehouderij nodigt u uit voor de Pluimveerelatiedag op donderdag 7 april 2016. Bent u er ook bij? Meer informatie en aanmelden: www.boerderij.nl/pluimveerelatiedag

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Beheer
WP Admin